Kiedy‌ myślimy o tradycyjnej ⁤zupie grzybowej, kluczowym składnikiem są suszone borowiki, które nadają temu daniu ​niepowtarzalny, głęboki smak.​ By zachować autentyczność, warto pamiętać ​o⁤ zachowaniu prostoty oraz jakości ‍składników. Aby⁣ przygotować wyjątkową zupę grzybową‌ na świąteczny stół, potrzebujemy garści ⁣podstawowych⁤ składników: 50 g‍ suszonych borowików, 1⁢ średnia cebula,⁣ 2 ząbki czosnku,​ 1 marchewka, ‍ 1 korzeń pietruszki, 1 mały por, ⁢ 2 ⁣liście laurowe, 3⁢ ziarna ⁢ziela angielskiego, 1,5 litra‍ bulionu‍ warzywnego, sól, pieprz do smaku oraz 200 ml śmietany 18%.

Składnik Ilość
Suszone ⁤borowiki 50⁣ g
Cebula 1 średnia
Czosnek 2 ząbki
Marchewka 1 średnia
Korzeń pietruszki 1 średni
Por 1 mały
Bulion ⁤warzywny 1,5⁤ litra
Śmietana⁤ 18% 200 ml

Aby zacząć,‌ suszone grzyby należy namoczyć w ciepłej wodzie przez co⁢ najmniej godzinę.‌ Następnie, podsmażamy​ na maśle posiekaną cebulę ​oraz czosnek⁣ do zarumienienia. Dodajemy pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki i por, kontynuując podsmażanie przez kilka ‍minut. ⁢Odcedzone borowiki siekamy⁢ drobno i dodajemy do ​warzyw, ​wlewając bulion i⁢ dodając⁤ liście laurowe oraz ⁢ziele angielskie. Całość⁤ gotujemy na małym⁣ ogniu przez 40⁢ minut. Na koniec blendujemy część zupy, by zachować ⁤trochę kawałków⁣ grzybów⁤ i‍ warzyw ‍w całości. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a przed podaniem mieszamy⁣ ze ⁤śmietaną, aby stała ‍się aksamitna i kremowa.Taki autentyczny charakter ⁢potrawy na pewno wzbogaci świąteczny stół o aromatyczny‌ i tradycyjny akcent.