Szpinak jako szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy przygotować go z czosnkiem oraz odrobiną śmietany.
Zdrowy szpinak z czosnkiem
Stanowi nie tylko źródło niezbędnych witamin, ale jest po prostu smaczny. Amatorzy szpinaku dobrze wiedzą, że można przygotować go na różne sposoby i zawsze smakuje wyśmienicie. Przekąska, która tak naprawdę może stanowić także samodzielne danie nie wymaga od nas żadnych zdolności kulinarnych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
– Paczka szpinaku mrożonego 450 g (równie dobrze możemy użyć świeżego szpinaku)
– Średniej wielkości cebula
– Trzy ząbki czosnku
– Dwie łyżki śmietany
– Łyżka masła
– Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy masło oraz drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy kilka chwil ciągle mieszając. Następnie kładziemy na patelnię szpinak i smażymy razem z cebulką. Gdy uzyskamy już w miarę jednolitą masę, dodajemy do niej bardzo drobno pokrojony w kosteczkę czosnek, który równie dobrze możemy przecisnąć przez praskę. (zaoszczędzimy wtedy kilka chwil). Mieszamy wszystko starannie.
Przyprawiamy pieprzem i solą. Możemy podawać go z tartym żółtym serem. Warto się skusić na szpinakowe zdrowe co nieco. Smacznego.