Znaleziony przepis: wigilia świąt bożego narodzenia
Przepisy na wyjątkowe dania wigilijne
Wigilia świąt Bożego Narodzenia to jedno z najważniejszych wydarzeń w polskiej tradycji. To czas, kiedy spotykamy się z najbliższymi i delektujemy się wyjątkowymi potrawami. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnej na tę wyjątkową okazję, ten poradnik jest dla Ciebie! Poniżej znajdziesz przepisy na różnorodne dania, które z pewnością zachwycą Twoich gości.
1. Zupa grzybowa
Składniki:
– 500 g suszonych grzybów
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 2 selery naciowe
– 1 por
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 litr bulionu warzywnego
– 200 ml śmietany kremówki
– sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Grzyby namoczyć w letniej wodzie na około 2 godziny, a następnie odcedzić.
2. W garnku rozgrzać masło i dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone warzywa. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodać namoczone grzyby i smażyć przez kolejne kilka minut.
4. Dolać bulion warzywny i gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
5. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę.
6. Dodać śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem.
7. Gotować jeszcze przez kilka minut, aż zupa się zagotuje.
2. Karp w galarecie
Składniki:
– 1 karp (ok. 2 kg)
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren pieprzu
– sól do smaku
– 2 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Karp umyć, oczyścić i pokroić na porcje.
2. Cebulę i marchewki obrać i pokroić w plastry.
3. W garnku zagotować wodę i dodać cebulę, marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól.
4. Dodać karpia i gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
5. Po ugotowaniu karpia wyjąć z wywaru i ostudzić.
6. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
7. Wywar odcedzić i dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszając.
8. Na dnie formy do galaretki ułożyć kawałki karpia, a następnie zalać je wywarem z żelatyną.
9. Wstawić do lodówki i pozostawić do stężenia na kilka godzin.
3. Makowiec
Składniki:
– 500 g maku
– 200 g cukru
– 200 g migdałów
– 200 g orzechów włoskich
– 200 g rodzynek
– 200 ml mleka
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kakao
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
1
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: wigilia świąt bożego narodzenia i czy korzystałeś.