Znaleziony temat: u helenki obiad dnia
Przepisy na unikalne dania obiadowe dla Helenki
Helenka to prawdziwa mistrzyni kuchni. Jej potrawy zawsze są smaczne i wyjątkowe. Jeśli szukasz inspiracji na obiad, koniecznie wypróbuj przepisy, które dziś dla Ciebie przygotowaliśmy. Znajdziesz tutaj propozycje zarówno mięsne, jak i wegetariańskie, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
1. Pierogi z mięsem i grzybami
Składniki:
– 500 g mąki
– 250 ml wody
– 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
– 200 g pieczarek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z wodą, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wykrawaj z niego okręgi za pomocą szklanki.
3. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso i grzyby. Smaż, aż składniki będą miękkie.
4. Dopraw farsz solą i pieprzem, a następnie nadziewaj nim pierogi.
5. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będą miękkie.
6. Podawaj z ulubionym sosem.
2. Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado
Składniki:
– 2 filety z kurczaka
– 1 awokado
– 1 pomidor
– 1 ogórek
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sok z 1 cytryny
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka posmaruj oliwą z oliwek i grilluj z obu stron, aż będą miękkie i soczyste.
2. Awokado, pomidor, ogórek i cebulę pokrój w kostkę.
3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
4. Do sosu dodaj pokrojone warzywa i delikatnie wymieszaj.
5. Na talerzu ułóż sałatę, a na niej grillowanego kurczaka i warzywa.
6. Skrop całość pozostałym sosem i podawaj.
3. Zupa krem z dyni
Składniki:
– 1 kg dyni
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml bulionu warzywnego
– 200 ml śmietanki kremówki
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj dynię i smaż przez kilka minut.
5. Wlej bulion warzywny i gotuj na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.
6. Zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.
7. Dodaj śmietankę kremówkę i dopraw solą oraz pieprzem.
8. Podawaj z grzankami lub śwież
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: u helenki obiad dnia