Sekret uzyskania krystalicznie czystego bulionu tkwi zarówno w​ wyborze odpowiednich składników,⁤ jak i w precyzyjnym procesie gotowania. Kluczowe jest, aby bulion był delikatny i klarowny, bez nadmiaru​ tłuszczu. Oto, ‌co potrzebujesz:

  • 1,5⁢ kg kurczaka (połowę tuszy lub udek)
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście ⁣laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżka posiekanej natki⁣ pietruszki

Najpierw dokładnie opłucz mięso kurczaka w zimnej wodzie.‍ Włóż je do ​dużego ⁢garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia na⁢ średnim ogniu i zdejmuj powstałą ⁢pianę łyżką‌ cedzakową, aby uniknąć zmętnienia bulionu. Dodaj obrane i pokrojone warzywa, cebulę opal przed dodaniem‍ aby wzbogaciła‍ smak wywaru. Wrzuć ‌przyprawy,zmniejsz ogień do minimum i gotuj ⁣przez około‍ 3 ​godziny,aż bulion⁤ będzie klarowny. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem wedle ⁤uznania.

Aby serwować bulion ‌z ⁣domowym makaronem, potrzeba tylko kilku podstawowych składników:

  • 200⁢ g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Na stolnicy wysyp mąkę,⁤ zrobić zagłębienie na środku i dodaj jajka oraz sól. Delikatnie zagnieć​ ciasto, aż będzie‌ elastyczne⁣ i‌ nieklejące. ⁤Rozwałkuj je cienko ‌i pokrój na ⁢paski⁢ szerokości 1–2​ cm.Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 ⁢minuty, aż będzie al dente. Podawaj⁤ gorący rosół ⁢z makaronem⁣ posypanym natką pietruszki‍ dla najlepszego tradycyjnego ⁢polskiego smaku.