Śląsk pijany na talerzu

Śląsk pijany na talerzu

Danie główne Gastronomia

Wołowinę uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem chciałam połączyć typowo śląski obiad z kluskami śląskimi z wołowiną z dodatkiem wytrawnego czerwonego wina i słodką marchewką. Wyszedł cudownie aromatyczny gulasz, który idealnie współgrał z kluskami śląskimi i nadał im nowoczesnego wymiaru -chociaż kluski śląskie są marką samą w sobie i nawet bez dodatków królują na talerzu.

Śląsk pijany na talerzu

 

Śląsk pijany na talerzu
Śląsk pijany na talerzu

Potrzebne Wam będzie:

GULASZ WOŁOWY Z WINEM:

  • 1 kg łopatki wołowej,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka aromatycznego bulionu wołowo-warzywnego,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka papryki wędzonej w proszku,
  • 1 pokruszona papryczka piri piri,
  • sól i pieprz do smaku.

KLUSKI ŚLĄSKIE:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej.
Śląsk pijany na talerzu
Śląsk pijany na talerzu

Przygotowanie:

  • wołowinę kroicie w równą kostkę, smażycie na 4 łyżkach oleju w dużym garnku,
  • cebulę kroicie w piórka, marchew w talarki i wszystko smażycie na patelni na dwóch łyżkach oleju z dodatkiem ziarenek ziela angielskiego i liści laurowych,
  • gdy cebula i marchew przyrumienią się, dodajecie je do wołowiny, wszystko razem mieszacie,
  • dodajecie przyprawy w postaci papryki słodkiej, wędzonej, piri piri, soli i pieprzu,
  • zalewacie wszystko szklanką wina wytrawnego, czekacie aż alkohol wyparuje, pozostawiając fantastyczny smak,
  • wszystko mieszacie, dodajecie bulion, dusicie pod przykryciem godzinę,
  • na koniec dodajecie śmietankę, mieszacie,
  • ziemniaki gotujecie w osolonej wodzie,
  • przy użyciu praski, rozgniatacie ziemniaki,
  • do miski z ziemniakami dodajecie mąkę ziemniaczaną,
  • ciasto ma być sprężyste, gdy jest zbyt lepkie, dodajecie mąkę,
  • z uzyskanej masy formujecie kulki równej wielkości z charakterystyczną dziurką w środku,
  • gotujecie 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch gotującej się wody.

Dobre rady:

  • możecie użyć każdy ulubiony kawałek wołowiny,
  • najlepsze moim zdaniem na kluski śląskie są ziemniaki czerwone- nie rozpadają się i są dość zwarte,
  • gdy nie lubicie ostrych smaków, polecam zrezygnować z ostrej papryczki piri piri, dodając więcej słodkiej marchewki.
Daj ocenę (5 / 1)

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kalina Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kalina
Gość
Kalina
Daj ocenę :
     

A czym można zastąpić kluski śląskie?