Wołowinę uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem chciałam połączyć typowo śląski obiad z kluskami śląskimi z wołowiną z dodatkiem wytrawnego czerwonego wina i słodką marchewką. Wyszedł cudownie aromatyczny gulasz, który idealnie współgrał z kluskami śląskimi i nadał im nowoczesnego wymiaru -chociaż kluski śląskie są marką samą w sobie i nawet bez dodatków królują na talerzu.
Śląsk pijany na talerzu

Potrzebne Wam będzie:
GULASZ WOŁOWY Z WINEM:
- 1 kg łopatki wołowej,
- 2 marchewki,
- 3 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- 1 szklanka aromatycznego bulionu wołowo-warzywnego,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżka papryki wędzonej w proszku,
- 1 pokruszona papryczka piri piri,
- sól i pieprz do smaku.
KLUSKI ŚLĄSKIE:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
- wołowinę kroicie w równą kostkę, smażycie na 4 łyżkach oleju w dużym garnku,
- cebulę kroicie w piórka, marchew w talarki i wszystko smażycie na patelni na dwóch łyżkach oleju z dodatkiem ziarenek ziela angielskiego i liści laurowych,
- gdy cebula i marchew przyrumienią się, dodajecie je do wołowiny, wszystko razem mieszacie,
- dodajecie przyprawy w postaci papryki słodkiej, wędzonej, piri piri, soli i pieprzu,
- zalewacie wszystko szklanką wina wytrawnego, czekacie aż alkohol wyparuje, pozostawiając fantastyczny smak,
- wszystko mieszacie, dodajecie bulion, dusicie pod przykryciem godzinę,
- na koniec dodajecie śmietankę, mieszacie,
- ziemniaki gotujecie w osolonej wodzie,
- przy użyciu praski, rozgniatacie ziemniaki,
- do miski z ziemniakami dodajecie mąkę ziemniaczaną,
- ciasto ma być sprężyste, gdy jest zbyt lepkie, dodajecie mąkę,
- z uzyskanej masy formujecie kulki równej wielkości z charakterystyczną dziurką w środku,
- gotujecie 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch gotującej się wody.
Dobre rady:
- możecie użyć każdy ulubiony kawałek wołowiny,
- najlepsze moim zdaniem na kluski śląskie są ziemniaki czerwone- nie rozpadają się i są dość zwarte,
- gdy nie lubicie ostrych smaków, polecam zrezygnować z ostrej papryczki piri piri, dodając więcej słodkiej marchewki.
A czym można zastąpić kluski śląskie?