Pozostając przy kuchni azjatyckiej, chciałabym przedstawić Wam przepis na zupę miso, która w Japonii jest tak samo popularna w naszym kraju, jak schabowy 🙂 Miso jest świetną opcją dla wegetarian, ale nie tylko oni, bo i mięsożercy, odkryją w niej potencjał. Obiecuje Wam, że po tym przepisie będziecie jej fanami. Podstawą miso jest pasta ze sfermentowanej soi, nazwana jak danie – pastą miso. Ma lekko kwaskowaty i słony posmak, nadaje wywarowi delikatnie pomarańczowej barwy. Wywar do miso jest vege, opiera się na esencji z warzyw surowych i podpieczonych. Dodatki zależą tylko i wyłącznie od naszej inwencji i nastroju, ale warto pamiętać o tofu, sezamie, jajku i dymce no i oczywiście o makaronie udon:-). Świetnym dodatkiem do miso są warzywa w tempurze. Zastępują mięso i są naprawdę przepyszne!
Shiro miso i zupa miso
Potrzebne Wam będzie (na 6 porcji dla mało głodnych lub 4 porcje dla bardzo głodnych gości):
BULION:
– 1 duża marchew, pietruszka, seler, por, 4 cebule, 10 ząbków czosnku ,
– 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie, 10 ziarenek czarnego pieprzu,
– sól i pieprz do smaku,
– 3 lyżki pasty shiro miso.
DODATKI:
-grzybki shimeji,
-szklanka pokrojonej drobno dymki,
– pół szklanki uprażonego na suchej patelni sezamu,
– 4 lub 6 jajek ,
– 2 opakowania makaronu typu udon.
TEMPURA:
-1 szklanka mąki pszennej,
– 1 szklanka mąki kukurydzianej,
– 1 szklanka lodowatej wody ( z opcją dodania jej więcej, gdy ciasto będzie miało zbyt gęstą konsystencję),
– 1,5 litra oleju rzepakowego,
– ulubione warzywa: ja polecam bataty cukinie i brokuła.
Przygotowanie:
– Obraną marchew, seler, por i pietruszkę kroicie na mniejsze części, zalewajcie wodą, dodajecie liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Stawiacie wszystko w garnku na ogień. Cebulę dzielicie na pół, czosnek obieracie i smażycie na suchej patelni. Po „przypaleniu” wrzucacie razem do garnka z warzywami, gotujecie około 1,5 godziny. Na koniec dodajecie pastę miso. Wszystko doprawiacie do smaku solą i pieprzem.
Bataty i różyczki z brokuła gotujecie al dente, cukinie smażycie na łyżce oliwy z oliwek przez 1 min z każdej strony.
Tempurę należy wykonać bezpośrednio przed smażeniem. Olej w garnku rozgrzewacie. Mąkę pszenną i kukurydzianą mieszacie ze sobą i zalewajcie lodowatą wodą. Mieszacie wszysyko razem- ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Moczycie warzywa w cieście i smażycie na głębokim tłuszczu do zarumienienia, odsączacie na papierowym ręczniku i studzicie.
Grzybki shimeji gotujecie około 3 minut w osolonej wodzie. Jajka gotujecie około 4 min od zagotowania się wody (żółtko ma być półpłynne). Makaron udon również gotujecie około 3 min we wrzątku .
Na talerz nakładacie makaron, grzybki , sezam, pokrojoną dymkę i jajko przekrojone na pół, zalewacie wszystko wywarem.
Dobre rady:
– dodatkiem do miso mogą być także glony, grzybki shitake gotowane lub marynowane. Składniki mieszacie dowolnie,
– do warzyw w tempurze możecie zrobić sos na bazie sosu sojowego i miodu z czosnkiem,
– pamiętajcie, aby woda do tempury była lodowata, wtedy przez różnicę temperatur, warzywa nie będą nasiąkać olejem.
Najnowsze komentarze