Przygotowanie idealnej polewy do sernika to nie lada sztuka, jednak z odpowiednim przepisem osiągnięcie doskonałej konsystencji i aromatu jest w zasięgu ręki. Polewa brzoskwiniowa wzbogaca smak sernika delikatnością owocowego akcentu i zachwyca swoją kremowością. Oto, czego potrzebujesz, aby ją przygotować:

  • 250 ml przecieru brzoskwiniowego (najlepiej świeżo zblendowane brzoskwinie)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W średniej wielkości rondelku, podgrzej przecier brzoskwiniowy na niewielkim ogniu, dodając cukier puder i sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki całkowicie się połączą i cukier rozpuści się. W osobnej szklance rozprowadź skrobię ziemniaczaną w dwóch łyżkach wody, a następnie powstałą mieszaninę dodaj do przecieru, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, osiągając pożądaną konsystencję. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy dla podkreślenia aromatu, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.