Znaleziony przepis: schab pieczony
Schab pieczony – przepis na wyjątkowe danie na obiad, kolację lub śniadanie
Schab pieczony to jedno z najpopularniejszych mięs, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się na obiad, kolację czy nawet na śniadanie. W tym artykule przedstawimy Ci kilka unikalnych przepisów na schab pieczony, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.
1. Schab pieczony z ziemniakami i warzywami
Składniki:
– 1 kg schabu
– 1 kg ziemniaków
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej
Przygotowanie:
1. Schab dokładnie umyj i osusz.
2. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
4. Schab natrzyj solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
5. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z obu stron na złoty kolor.
6. W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż schab, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek.
7. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
8. Piecz przez około 1,5 godziny, regularnie polewając mięso sosem powstałym w trakcie pieczenia.
2. Schab pieczony z musem z dyni
Składniki:
– 1 kg schabu
– 500 g dyni
– 2 jabłka
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Schab dokładnie umyj i osusz.
2. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
4. Cebulę posiekaj drobno.
5. Schab natrzyj solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż schab z obu stron na złoty kolor.
7. W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż schab, dynię, jabłka i cebulę.
8. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
9. Piecz przez około 1,5 godziny, regularnie polewając mięso sosem powstałym w trakcie pieczenia.
3. Schab pieczony w marynacie z piwa
Składniki:
– 1 kg schabu
– 500 ml piwa
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki miodu
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Schab dokładnie umyj i osusz.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W misce wymieszaj piwo, musztardę, miód, cebulę, czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
4. Schab zanurz w marynacie i odstaw na minimum
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: schab pieczony i czy korzystałeś.