Znaleziony temat: sałatka lodowa
Przepisy na unikalne sałatki lodowe
Sałatka lodowa to idealne danie na gorące letnie dni. Świeże składniki, chrupiąca sałata i orzeźwiający dressing sprawiają, że jest to doskonała propozycja na obiad, kolację czy nawet śniadanie. Poniżej przedstawiamy kilka unikalnych przepisów na sałatki lodowe, które z pewnością ożywią Twoje podniebienie.
1. Sałatka lodowa z grillowanym kurczakiem i mango
Składniki:
– 2 filety z kurczaka
– 1 mango
– 1 sałata lodowa
– 1 czerwona cebula
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 ogórek
– 1 limonka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka grillujemy na rozgrzanym grillu, a następnie kroimy je na kawałki.
2. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
3. Sałatę lodową myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
4. Cebulę, paprykę i ogórka kroimy w paski.
5. W misce mieszamy sałatę lodową, mango, kurczaka, cebulę, paprykę i ogórka.
6. W osobnej misce przygotowujemy dressing, mieszając sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
7. Dressing polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
2. Sałatka lodowa z grillowanym łososiem i awokado
Składniki:
– 2 filety z łososia
– 1 awokado
– 1 sałata lodowa
– 1 pomidor
– 1 ogórek
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Filety z łososia grillujemy na rozgrzanym grillu, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
2. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
3. Sałatę lodową myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
4. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki.
5. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
6. W misce mieszamy sałatę lodową, łososia, awokado, pomidora, ogórka i cebulę.
7. W osobnej misce przygotowujemy dressing, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
8. Dressing polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
3. Sałatka lodowa z grillowanym indykiem i truskawkami
Składniki:
– 2 filety z indyka
– 200 g truskawek
– 1 sałata lodowa
– 1 pomidor
– 1 ogórek
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Filety z indyka grillujemy na rozgrzanym grillu, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: sałatka lodowa
Najnowsze komentarze