Recenzja Karakter Brzozowa 17, Kraków

Karakter to prawdziwy rarytas na mapie kulinarnej Krakowa, jeżeli chodzi o wyspecjalizowanie się w przygotowywaniu podrobów. Jednak osoba, która niekoniecznie jest przekonana do tejże formy jedzenia,również napełni swoje żołądki. Szef kuchni pomyślał o każdym.

Recenzja Karakter Brzozowa 17, Kraków

 

Pręga wołowa na puree kukurydzianym

W kuchni i na talerzu lubię eksperymentować, a poznawanie nowych smaków i faktur traktuje jako dobrą zabawę, dlatego postanowiliśmy wybrać się do Karakteru, tak polecanego. Na pierwszy raz wybraliśmy opcje bezpieczniejszą, czyli pręgę wołową na puree z kukurydzy oraz kalmary chrupiące na kromce chleba. Było pysznie, pręga niezwykle miękka i aromatyczna, przesiąknięta masełkiem, zrobiona w punkt, różowa w środku … Puree inne od tego, które jest nam znane, delikatne i kremowe, a zarazem zaznaczyło swoją obecność w tak doborowym towarzystwie, obroniło się smakiem. Kalmary chrupiące świeże, a pajda chleba, jakby dopiero co wyjęta z pieca. Bardzo smaczne, a przy tym proste danie, do powtórzenia w domu, tym bardziej, że kelner po przepytaniu, wyjawił nam sekret miękkości i smaku mięsa ;-). Podlewanie wołowiny klarowanym masłem podczas smażenia zrobiło robotę . To było w październiku 2017 roku.

Gazpacho z grzanką ze szpikiem wołowym

Po raz kolejny odwiedzając Karakter zdecydowaliśmy się na odrobinę szaleństwa i zamówiliśmy przeponę wołową nazwaną stekiem rzeźnika i żebro wołowe (miłość do żeberek wygrała z pozwaniem nowych smaków ;-)) oraz gazpacho i kaszankę z żółtkiem jako przystawki.

Kaszanka z żółtkiem

Gazpacho 200% smaku, idealne na upały, wyczuwalne smaki pomidorów i papryki , odpowiednio gęste, z dodatkiem grzanki ze szpikiem wołowym- istne niebo w gębie. Byłam bardzo ciekawa smaku szpiku wołowego, jedliśmy go po raz pierwszy. Bardzo przypomina nasz polski smalczyk. Polecam z czystym sumieniem. Kaszanka podana w formie tatara z żółtkiem oraz dużą ilością ostrej papryki. Konsystencja lepka, gęsta, bardzo dobrze smakowała z żółtkiem, smaki się wymieszały. Jednak jak dla mnie odrobinę za ostra (a lubię ostre potrawy), smak ostry zdominował delikatność kaszanki. Do przegryzienia 4 kawałeczki grzanki. Porcje odpowiednie jak na przystawki i cenowo tez bardzo ok.

Przepona wołowa na puree kukurydzianym

Przepony się nieco obawialiśmy, i jakie było nasze zdziwienie, gdy okazało się, że przepona medium, w smaku i wyglądzie obroniła się na 5+ i nie była gorsza od dobrego t-bona. W towarzystwie puree z kukurydzy z sałatką, bardzo rozpieściła nasze kubki smakowe, mięso rozpływało się w ustach. Żebro wołowe miękkie, również rozpływało się w ustach, ale jak dla mnie mało wyraziste w smaku, brakowało mi mocnego akcentu mięsnego. Było bardzo poprawne, ale w porównaniu do poprzedniej pręgi i przepony, jego smak gdzieś się zagubił. Puree z ziemniaków bardzo dobre, generalnie puree Karakter ma dobre :-).

Żebro wołowe na puree ziemniaczanym

Karakter chwali się dużym wyborem win. Zdecydowaliśmy się na wino musujące, niestety Pan Kelner poinformował nas, że nie mają akurat na stanie wina musującego, które nas interesowało, na kieliszki. Od razu zaproponował inne wina dostępne w tej formie, przynosił butelki i informował nas na bieżąco. Mimo braków w asortymencie obronił miejsce podejściem do klienta i zainteresowaniem tematem. Czułam się dopieszczona . Wybór padł na wino polskie, znane nam , z Winnicy Koniusza, półwytrawne białe, pyszne.

Wino białe z winnicy Koniusza

Pan Kelner ten sam, który obsługiwał nas podczas pierwszych odwiedzin Karakteru. Bardzo kompetentny, a zarazem nie bufonowaty, dostarczał wszelakich informacji, nie zbywał półsłówkami, starał się pomoc. Obsługa naprawdę na 5, na posiłki nie trzeba było długo czekać. Od razu została przyniesiona zamówiona kawa i herbata.

Wystrój luźny, bardzo podobają mi się lampy i lustra, które powiększają pomieszczenie . Wina w formie wystawowej też są na miejscu. Następnym razem będziemy bardziej odważniejsi i spróbujemy innych, bardziej egzotycznych dań,bo Karakter jest gwarancją smaku niestandardowego.

 

Ocenione w kategorii: restauracja z Micheline

Adres:

Karakter, Brzozowa 17, Kraków

 

* Jak recenzuję?

Mam kilka zasad, których trzymam się recenzując lokal. Po pierwsze za dania płacę sama, po drugie nie zapowiadam swoich wizyt, po trzecie nie pracuję, ani nie wykonuję zleceń dla żadnego z odwiedzanych lokali. Wszystkie recenzje opieram wyłącznie na moich prywatnych doświadczeniach i subiektywnych emocjach. Oceniam przyznając od 1 do 5 duszków smaku. Oceną wyjściową jest 3. Oceniam lokale według sobie podobnych – food trucki porównuję do innych food trucków, a knajpy z listy Michelina wyłącznie z innymi restauracjami z tego przewodnika.

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne

Popularne

danie bez miesa

Znaleziony temat: danie bez miesa Przepisy na pyszne dania bez mięsa Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni roślinnej lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, mamy dla

herbata z imbirem

Znaleziony temat: herbata z imbirem Herbata z imbirem – jak przygotować oryginalny napój o zdrowotnych właściwościach? Herbata z imbirem to popularny napój, który nie tylko

kolacja krynica morska

Znaleziony temat: kolacja krynica morska Przepisy na wyjątkową kolację w Krynicy Morskiej Krynica Morska to urokliwe miejsce nad polskim morzem, które przyciąga turystów swoją piękną

e mapa pruszcz gdański

Znaleziony temat: e mapa pruszcz gdański Przepisy kulinarne – jak przygotować smaczne dania na obiad, kolację i śniadanie? Planując posiłki na każdy dzień, warto mieć

marynaty ogórki

Znaleziony temat: marynaty ogórki Jak przygotować pyszne marynaty do ogórków? Marynaty są idealnym dodatkiem do ogórków, który nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli chcesz

grillowany bakłażan kalorie

Znaleziony temat: grillowany bakłażan kalorie Jak przygotować niskokaloryczne danie z grillowanego bakłażana? Grillowany bakłażan to smaczna i zdrowa alternatywa dla mięsnych dań. Jest niskokaloryczny, bogaty

coś na kolacje

Znaleziony temat: coś na kolacje Przepisy na wyjątkowe dania na kolację Kolacja to jedna z najważniejszych posiłków dnia, która powinna być zarówno smaczna, jak i

ania gotuje sałatka jarzynowa

Znaleziony temat: ania gotuje sałatka jarzynowa Przepis na pyszną sałatkę jarzynową Sałatka jarzynowa to jedno z tych dań, które kojarzą się nam z domem i

przepisy rity

Znaleziony temat: przepisy rity Poradnik kulinarne: 5 unikalnych przepisów Rity Rita, nasza utalentowana kucharka, przygotowała dla Was pięć unikalnych przepisów, które z pewnością zaskoczą Wasze

danie chińskie z ryżem

Znaleziony przepis: danie chińskie z ryżem Przepis na wyjątkowe danie chińskie z ryżem Chińska kuchnia jest znana na całym świecie ze swojego bogactwa smaków i

kutia to tradycyjna potrawa spożywana w

Znaleziony temat: kutia to tradycyjna potrawa spożywana w Kutia – tradycyjna potrawa, która zasmakuje każdemu Kutia to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Jest

moje najlepsze przepisy hd przepisy joli

Znaleziony temat: moje najlepsze przepisy hd przepisy joli Najlepsze przepisy Joli – kulinarne inspiracje na każdą okazję! Jeśli jesteś miłośnikiem dobrej kuchni i szukasz nowych

przyjęcie

Znaleziony przepis: przyjęcie Przyjęcie w domu – poradnik kulinarnej doskonałości Planowanie przyjęcia w domu może być zarówno ekscytujące, jak i stresujące. Jednak z odpowiednimi przepisami

wędzenie

Znaleziony temat: wędzenie Jak wędzić mięso – poradnik krok po kroku Wędzenie mięsa to jedna z najstarszych i najsmaczniejszych metod przygotowywania potraw. Dzięki temu procesowi,

sharksport.pl

Strona: sharksport.pl kategoria tematyczna: Ogólnotematyczny Sharksport.pl to dynamiczna strona internetowa, która zaprasza wszystkich miłośników sportu do odkrywania fascynującego świata sportów wodnych. Nasza platforma oferuje szeroki

winiary nasza specjalność zupa jarzynowa 48g

Znaleziony temat: winiary nasza specjalność zupa jarzynowa 48g Jak przygotować pyszną zupę jarzynową z Winiarów – naszej specjalności! Zupa jarzynowa to jedno z najpopularniejszych dań

0
Would love your thoughts, please comment.x