Recenzja Ka Udon Bar Rakowicka 14A, Kraków

Ka Udon Bar na mapie kulinarnej Krakowa pojawił się stosunkowo niedawno, a już zyskał wielu wiernych fanów. Dużym plusem jest to, że zarówno weganie/wegetarianie,  jak i mięsożercy odnajdą się w tym miejscu, mimo, że menu jest całkowicie wege.

Recenzja Ka Udon Bar Rakowicka 14A, Kraków

 

Po wejściu od razu odczuwa się przyjazną atmosferę. Wnętrze jest przestronne, nie przytłoczone ilością przedmiotów. Uśmiech załogi i Pana Kelnera, od początku otwarcia tego samego, jest zdecydowanie dużym plusem i to dopiero początek dobrego.

Flat white

Na pierwszy plan wyłania się darmowa woda, która niestety nie jest standardem w większości knajp i restauracji. Lokal może pochwalić się przepysznymi herbatami- w szczególności polecam Hojichę- herbatę, w której skład wchodzą prażone łodyżki krzewu herbacianego, o orzechowo-czekoladowym posmaku, z minimalną zawartością teiny. Za ponowne zaparzenie łodyżek herbaty nic nie zapłaciliśmy 😉

Kawa to również mocny punkt lokalu. Jako fanka flat white nie mogłam sobie jej odmówić. Wypiłam 3 filiżanki i nie miałam dość! Najlepsze flat white jakie miłam okazję kosztować.

Kilka miesięcy temu kosztowaliśmy w lokalu bulion z udonem. Makaron jest robiony na miejscu i nie ma sobie równych. Miękki, sprężysty, rozpływający się w ustach, w parze z przyjemnym delikatnym bulionem z dodatkiem jajka z płynnym żółtkiem i dymką stanowią zestaw idealny. Polecany szczególnie w zimniejszy czas. Koniecznie z dodatkiem ciastka w tempurze, które jest niczym innym jak obierkami warzyw w idealnie chrupiącej tempurze.

Warzywa w tempurze

Śniadania w Ka Udonie to nowość, która pojawiła się stosunkowo niedawno. Wolna leniwa niedziela podkusiła nas do odwiedzenia lokalu. Kolejny strzał w dziesiątkę.  Śniadanie mimo, że wege, napełniło nasze brzuchy w pełni. Kolejny raz ukłony skierowane w stosunku do Pana Kelnera- kompetencja, uśmiech i podejście na 6+. To on także tworzy sukces baru.

Bulion z udonem i ciastkiem w tempurze

Śniadania w dwóch wersjach do wyboru- każdy po 23 zł. Pierwszy składa się m.in. z bulionu z tofu, kiszonek oraz ciasta ziemniaczanego z majonezem i jajka, drugi z bulionu z tofu, miseczki ryżu, kiszonych mini buraczków i grzybków w tempurze oraz jajka. Chcieliśmy dodatkowo domówić warzywa w tempurze i ciastko w tempurze (mając w ustach smak sprzed kilku miesięcy). Pan Kelner jednak poinformował nas o tym, że dodatki w takiej formie pojawiają się później. Jednakże po konsultacji z kucharzami okazało się, że dodatki będą.

Zestawy dotarły do nas bez jajka- przyczyna techniczna. W zamian w gratisie ciastko w tempurze. Bardzo takie niedociągnięcia lubimy 😉 Tempura w lokalu obłędna, idealnie chrupiąca, warzywa nie przesiąknięte tłuszczem. Istny sztosik. Dodatki do tempury przyjemne: sos sojowy, świeży tarty imbir, który wielbię ponad wszystko, tarta biała rzodkiew. Pyszota.

Ceny są bardzo przystępne. Zestawem śniadaniowym napełni brzuch zarówno drobna kobieta jak i  postawny dorosły mężczyzna. Muzyka w lokalu odpręża, a widok otwartej kuchni daje pewność, że potrawy robione są na świeżo.

Dodatkowo jako fanka zastawy i ceramiki czułam się dopieszczona w lokalu, korzystając z naczyń ręcznie robionych z metką Lanckorony. Chcę mieć podobną w domu!

 

Ocenione w kategorii: wege bar

Adres:

Ka Udon Bar, Rakowicka 14A, Kraków

Zdjęcia z Ka Udon Bar:

Bulion z tofu

Ciastko w tempurze z sosem sojowym

* Jak recenzuję?

Mam kilka zasad, których trzymam się recenzując lokal. Po pierwsze za dania płacę sama, po drugie nie zapowiadam swoich wizyt, po trzecie nie pracuję, ani nie wykonuję zleceń dla żadnego z odwiedzanych lokali. Wszystkie recenzje opieram wyłącznie na moich prywatnych doświadczeniach i subiektywnych emocjach. Oceniam przyznając od 1 do 5 duszków smaku. Oceną wyjściową jest 3. Oceniam lokale według sobie podobnych – food trucki porównuję do innych food trucków, a knajpy z listy Michelina wyłącznie z innymi restauracjami z tego przewodnika.

0 0 votes
Daj ocenę

Podobne

kurki

tajski

0
Would love your thoughts, please comment.x