Znaleziony przepis: przepisy tofu
Przepisy z tofu – zdrowe i smaczne dania dla każdego
Tofu, znane również jako ser sojowy, jest popularnym składnikiem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest bogate w białko roślinne i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Jeśli szukasz nowych pomysłów na dania, które zawierają tofu, to ten artykuł jest dla Ciebie! Przedstawiamy kilka przepisów, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
1. Tofu w sosie sojowym z warzywami
Składniki:
– 200g tofu, pokrojonego w kostkę
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 cebula, pokrojona w piórka
– 1 marchewka, pokrojona w cienkie paseczki
– 1 papryka, pokrojona w plastry
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj sos sojowy, miód (lub syrop klonowy) oraz olej sezamowy.
2. Dodaj tofu i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Odstaw na 15 minut.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju i podsmaż cebulę, marchewkę i paprykę przez kilka minut.
4. Dodaj tofu wraz z marynatą i smaż jeszcze przez około 5 minut, aż składniki się przypieką.
5. Podawaj z ryżem lub makaronem.
2. Tofu w ziołowej panierce
Składniki:
– 200g tofu, pokrojonego w plastry
– 1 jajko
– 1 szklanka bułki tartej
– 2 łyżki suszonej pietruszki
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W misce roztrzep jajko.
2. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, pietruszkę, czosnek granulowany, paprykę, sól i pieprz.
3. Każdy plaster tofu obtocz najpierw w jajku, a następnie w panierce.
4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż tofu z obu stron, aż stanie się złociste i chrupiące.
5. Podawaj z ulubionym sosem i sałatką.
3. Tofu w zupie miso
Składniki:
– 200g tofu, pokrojonego w kostkę
– 2 łyżki pasty miso
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 marchewka, pokrojona w plastry
– 1 por, pokrojony w plasterki
– 100g grzybów shiitake, pokrojonych w plastry
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, marchewkę, por i grzyby przez kilka minut.
2. Dodaj bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
3. Dodaj tofu i pastę miso, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
4. Zupę miso podawaj gorącą, posypaną świeżymi ziołami.
Tofu
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: przepisy tofu i czy korzystałeś.