Znaleziony przepis: przepis na gołąbki w kapuście włoskiej
Przepis na gołąbki w kapuście włoskiej
Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych i smacznych dań kuchni polskiej. Choć najczęściej przygotowuje się je w kapuście kiszonej, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na gołąbki w kapuście włoskiej. Ta odmiana kapusty nadaje daniu nieco innego smaku i wyglądu, a przygotowanie gołąbków w ten sposób jest równie proste i smaczne.
Składniki:
– 1 duża główka kapusty włoskiej
– 500g mięsa mielonego (najlepiej mieszanej wołowiny i wieprzowiny)
– 1 cebula
– 1 szklanka ryżu
– 2 jajka
– 2 łyżki bułki tartej
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
– 2 łyżki oleju
– 2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1. Kapustę włoską sparzamy wrzątkiem, aby była bardziej elastyczna. Odcinamy głąb i wykładamy liście na talerz.
2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, aż zmięknie.
3. W misce mieszamy mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Dodajemy również ugotowany ryż i dokładnie mieszamy.
4. Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu mięsnego i zawijamy w formę gołąbka.
5. Gotowe gołąbki układamy w garnku, a na wierzchu zalewamy bulionem warzywnym.
6. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż gołąbki będą miękkie i soczyste.
7. Podajemy gołąbki na gorąco, najlepiej z sosem pomidorowym i ziemniakami lub kaszą.
Ten przepis na gołąbki w kapuście włoskiej jest idealny na obiad, kolację czy nawet śniadanie. Możemy również podać je na zimno jako przekąskę na przyjęciach. Smakują równie dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, warto spróbować tej odmiany gołąbków. Smacznego!
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: przepis na gołąbki w kapuście włoskiej i czy korzystałeś.
Najnowsze komentarze