Masz ochotę zjeść coś smacznego, a zarazem w miarę wartościowego, po czym nie zrobisz się zbyt szybko głodny? W takim razie placuszki z cukinii sprawdzą się idealnie! Są one na tyle uniwersalną potrawą, że zawsze można je chętnie skonsumować, niezależnie od pory dnia czy nawet… nocy! Banalnie proste w przygotowaniu oczarują swoim smakiem i dorosłych, i dzieci. Jeżeli jeszcze ich nigdy nie wykonywałeś, pora to nadrobić. W ciągu jakichś trzydziestu pięciu minut zdołasz stworzyć rewelacyjne danie, którym wszyscy będą się zachwycać.
Etap 1
Weź jedną większą cukinię (jeżeli chcesz zrobić dużą ilość placuszków, podwój wszystkie zastosowane składniki) – umyj ją pod bieżącą zimną wodą, a następnie obierz ze skórki i wytnij brzydsze kawałki, zwłaszcza mało apetyczne i bardzo twarde końcówki. Teraz zetrzyj warzywo na tarce. Najlepiej sprawdzi się jej część grubymi oczkami, ale jeśli używasz tej o drobniejszych oczkach, po prostu podwój ilość cukinii, czyli zetrzyj sobie dwa całe warzywa. Teraz możesz dość mocno posolić cukiniowe wiórki, przykryć je i odstawić na bok na kwadrans. W tym czasie cukinia puści swoje soki, które ty będziesz musiał usunąć. Całą wodę, która zostanie z niej zlana do naczynia, wylej do zlewu, aby placki były chrupiące i pyszne.
Etap 2
Główny składnik dania został już przygotowany. Teraz możesz więc przyszykować pozostałe elementy placków, czyli zabrać się za siekanie cebuli i czosnku. Najlepsza będzie zwykła duża biała cebula. Pokrój ją w bardzo drobną kostkę, a dwa ząbki czosnku posiekaj lub, jeżeli nie chce ci się używać noża, przeciśnij je po prostu przez praskę. Ten przepisy na placuszki z cukinii wymaga jeszcze doprawienia. Niemalże gotową masę posyp więc ulubionymi przyprawami, dodając do niej jeszcze jedną szczyptę soli, dużą ilość pieprzu oraz słodką czerwoną paprykę (oczywiście mieloną). Jeżeli lubisz dania na ostro, możesz też dorzucić trochę chili lub pieprzu kajeńskiego. Bardzo dobrym pomysłem będzie także wkrojenie do masy kilku całych papryczek chili, które zapewnią plackom znakomitą pikanterię.
Etap 3
Nadszedł czas na smażenie! Ten etap jest chyba najważniejszy, bo od niego sporo zależy – zależy to, czy twoje placki rzeczywiście się udadzą i zyskają fantastyczną chrupiącą strukturę, czy może jednak będziesz musiał ratować się na szybko pizzą wyciągniętą z zamrażarki. Smażenie nie jest jednak trudne. Na mocno rozgrzaną patelnię wylej niewielką ilość oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego i bardzo dokładnie rozsmaruj tłuszcz na dnie naczynia, aby pokryć je nim w całości, ale też by nie przesadzić z jego nadmierną ilością. Placuszki z cukinii muszą zostać dobrze usmażone, ale nie mogą ociekać tłuszczem. Użyj więc mniejszej ilości oleju i w razie czego stopniowo go po prostu dokładaj. Najmniej wyczuwalny w smaku będzie olej rzepakowy, ale jeżeli chcesz, by twoje danie było zdrowsze i zostało wzbogacone nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, wybierz jednak oliwę z oliwek, do której smaku też można się przyzwyczaić.
Masę wylewaj stopniowo na patelnię, tworząc z niej zaokrąglone i delikatnie spłaszczone placki (możesz rozpłaszczać je przy pomocy plastikowej bądź drewnianej czy silikonowej szpatułki). Każdy z takich placuszków smaż z obu stron aż do momentu, w którym uzyska piękny złocisty kolor. Potem gotowe placki możesz jeszcze delikatnie odtłuścić. W tym celu przekładaj je z patelni bezpośrednio na ręcznik papierowy i odsączaj z tłuszczu. Dzięki temu będą one jeszcze bardziej chrupiące, a przy okazji staną się mniej kaloryczne i bardziej dietetyczne!
Etap 4
Teraz, gdy przepis na placuszki z cukinii został już zrealizowany, teoretycznie nie masz już nic innego do roboty. No chyba że postanowisz podać swoje danie w jakiś fajny sposób i uzupełnisz je atrakcyjnymi dodatkami. To naprawdę nie musi być nic wielkiego. Takie placki z cukinii smakują po prostu o niebo lepiej, gdy są podane z tłustą śmietaną lub greckim jogurtem oraz posiekanym koperkiem.
Zobacz również Pizza Kołobrzeg
Najnowsze komentarze