Znaleziony przepis: pomysł na schab
Przepisy na wyjątkowe dania z schabu
Schab to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Jest uniwersalny i można z niego przygotować wiele różnych potraw, które z pewnością przypadną do gustu zarówno domownikom, jak i gościom. W tym artykule przedstawimy kilka unikalnych przepisów na dania z schabu, które zaskoczą swoim smakiem i prostotą przygotowania.
1. Schab w sosie musztardowym
Składniki:
– 4 plastry schabu
– 2 łyżki musztardy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 szklanka bulionu
– sól, pieprz do smaku
Schaby należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu i rozbić delikatnie tłuczkiem. Następnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i obsmażyć schaby z obu stron. Po usmażeniu schaby wyjąć z patelni i włożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodać musztardę i bulion. Całość gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Schaby zalać sosem i podawać z ulubionymi dodatkami.
2. Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Składniki:
– 4 plastry schabu
– 4 suszone pomidory w oleju
– 4 plasterki mozzarelli
– 1 łyżka oliwy z suszonymi pomidorami
– sól, pieprz do smaku
Schaby należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu i rozbić delikatnie tłuczkiem. Następnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z suszonymi pomidorami i obsmażyć schaby z obu stron. Na każdy plaster schabu położyć suszone pomidory i plaster mozzarelli. Całość zapiekać w piekarniku przez około 10 minut, aż ser się roztopi. Podawać z ulubionymi dodatkami.
3. Schab w sosie grzybowym
Składniki:
– 4 plastry schabu
– 200 g pieczarek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 szklanka bulionu
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki śmietany
– sól, pieprz do smaku
Schaby należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu i rozbić delikatnie tłuczkiem. Następnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i obsmażyć schaby z obu stron. Po usmażeniu schaby wyjąć z patelni i włożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodać pokrojone pieczarki. Całość dusić przez kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Następnie dodać mąkę i bulion, gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku. Schaby zalać sosem i podawać z ulubionymi dodatkami.
Schab to mięso, które można
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: pomysł na schab i czy korzystałeś.