Znaleziony temat: pomysł na obiad do pracy
Pomysł na smaczny i sycący obiad do pracy
Praca często pochłania dużo czasu i energii, dlatego ważne jest, aby zadbać o odpowiednie odżywianie. Warto przygotować sobie smaczny i sycący obiad, który dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych i energii na resztę dnia. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na przepisy, które można z łatwością przygotować i zabrać ze sobą do pracy.
1. Sałatka z kurczakiem i awokado:
– Składniki:
– 1 filet z kurczaka
– 1 awokado
– 1 pomidor
– 1 ogórek
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– Sok z połowy cytryny
– Sól i pieprz do smaku
– Sposób przygotowania:
– Filet z kurczaka grillujemy na patelni, a następnie kroimy go na małe kawałki.
– Awokado obieramy i kroimy w kostkę.
– Pomidora, ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę.
– Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
2. Zupa krem z brokułów:
– Składniki:
– 1 duży brokuł
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml bulionu warzywnego
– 100 ml śmietany 18%
– Sól i pieprz do smaku
– Sposób przygotowania:
– Brokuła dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w kostkę.
– Cebulę i czosnek siekamy.
– W garnku podsmażamy cebulę i czosnek na maśle.
– Dodajemy brokuły i smażymy przez kilka minut.
– Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy, aż brokuły będą miękkie.
– Zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Pierogi z mięsem:
– Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 200 ml wody
– 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– Sól i pieprz do smaku
– Olej do smażenia
– Sposób przygotowania:
– Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto.
– Ciasto wałkujemy na cienkie placki i wykrawamy z niego okręgi.
– Mięso, cebulę i czosnek siekamy.
– Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso i smażymy, aż będzie miękkie.
– Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
– Na środek każdego okręgu ciasta nakładamy łyżkę farszu mięsnego, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
– Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie smażymy na patelni na złoty kolor.
Powyższe przepisy to tylko
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: pomysł na obiad do pracy
Najnowsze komentarze