Znaleziony przepis: polędwiczki wieprzowe
Przepisy na wyjątkowe dania z polędwiczek wieprzowych
Polędwiczki wieprzowe to jedno z najpopularniejszych mięs, które można znaleźć na naszych stołach. Mają delikatny smak i są bardzo uniwersalne w kuchni. Dlatego też przygotowałem dla Was kilka unikalnych przepisów, które pozwolą Wam stworzyć wyjątkowe dania na różne okazje.
1. Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
Składniki:
– 500g polędwiczek wieprzowych
– 200g suszonych borowików
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200ml śmietany kremówki
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
2. Borowiki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, a następnie odcedź.
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
4. Dodaj borowiki i smaż przez kilka minut.
5. Dodaj polędwiczki i smaż z każdej strony na złoty kolor.
6. Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
2. Polędwiczki wieprzowe w marynacie ziołowej
Składniki:
– 500g polędwiczek wieprzowych
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
3. Polędwiczki obtocz w przygotowanej marynacie i odstaw na minimum 30 minut.
4. Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
5. Grilluj polędwiczki z obu stron przez około 3-4 minuty.
6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów.
3. Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej panierce
Składniki:
– 500g polędwiczek wieprzowych
– 2 jajka
– 1 szklanka bułki tartej
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
2. W miseczce roztrzep jajka i dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
3. Polędwiczki obtaczaj kolejno w jajku i bułce tartej.
4. Rozgrzej olej na patelni i smaż polędwiczki z obu stron na złot
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: polędwiczki wieprzowe i czy korzystałeś.