Bardzo lubię pizzę na cienkim cieście. Kilka dodatków dobrej jakości i czuję się jak w niebie, lekko i nie przytłoczona ilością ciasta. Na lato to idealna opcja, gdyż kiedy jak nie w ciepłe dni, chcemy zjeść dobrze, dbając jednocześnie o linię i dobre samopoczucie, nie zapychając się przy tym. Dla mnie hitem stała się chrupiąca pizza z plastrami cienko pokrojonej wołowiny, rukolą oraz oliwą truflową. Chciałabym zarazić Was tym przepisem. Zapraszam zatem do pieczenia!
Pizza truflowa z wołowiną
Potrzebne Wam będzie (na 2 pizze):
CIASTO:
- szklanka mąki pszennej tortowej plus 3 łyżki do zaczynu,
- 150 ml wody ciepłej,
- 1 kosteczka świeżych drożdży babuni (25 g),
- 0,5 łyżki soli,
- 1 łyżka cukru,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
DODATKI:
- 30- 40 dkg surowej wołowiny bez przerostów (ja wybrałam polędwicę cygańską),
- 1 opakowanie rukoli,
- oliwa truflowa,
- 2 łyżki sosu pomidorowego,
- 6 łyżek parmezanu.
Przygotowanie:
- mąkę wymieszać wraz z solą w misce,
- drożdże świeże wyjąć z lodówki około 30 min przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej, wymieszać je z 75 ml wody, dodać cukier i mąkę, wymieszać wszystko razem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
- wyrośnięty zaczyn wlać do mąki, dodać resztę wody i delikatnie wyrabiać ciasto,
- na koniec dodać oliwę z oliwek,
- odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, przykryte ściereczką, ma podwoić swoją objętość,
- piekarnik nagrzać do 200 stopni,
- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie kulki, wałkować na cienkie placki,
- placki posmarować sosem pomidorowym, polać odrobina oliwy truflowej, na całe ciasto nałożyć plasterki cienko pokrojonej wołowiny, posypać wszystko odrobiną parmezanu,
- pizzę piec około 10-15 min, po wyjęciu z piekarnika posypać rukolą, resztą parmezanu oraz polać oliwą truflową obficie.
Dobre rady:
- drożdże muszą być dobrej jakości, kupujcie takie ze sprawdzonego miejsca,
- wołowinę lepiej będzie Wam się kroić, gdy przed krojeniem włożycie ją do zamrażarki na kilkanaście minut,
- wybieracie taki kawałek wołowiny, który najbardziej Wam smakuje,
- koniecznie wybierzcie oliwę truflową, to ona nadaje smak daniu i idealnie podkreśla smak wołowiny,
- nie przejmujcie się nieidealnym kształtem pizzy, tu nie kształt się liczy, a wyjątkowy smak, Wasze kubki smakowe będą Wam wdzięczne!
0
0
votes
Daj ocenę
Najnowsze komentarze