Czasami mamy takie dni, że nie mamy siły na nic i chcemy zjeść coś szybko, bez większych przygotowań. Wychodząc na przeciw takim sytuacjom, proponuje przepis, który na pewno zagości na Waszych talerzach i brzuszkach. Pieczone warzywa z kiełbaską wymagają minimum zaangażowania, a odwdzięczają się smakiem, który długo będziecie wspominać.
Pieczone warzywa z kiełbaską
Potrzebne Wam będzie (na kolację dla dwóch głodnych osób):
- 10 małych ziemniaków sałatkowych,
- 1 duży batat,
- 3 ugotowane kolby kukurydzy,
- 3 duże cebule,
- dwie małe okrągłe cukinie lub jedna duża długa,
- 3 kiełbaski głogowskie pokrojone w talarki lub 6 kiełbasek drobiowo-wieprzowych cienkich, pokrojonych na większe kawałki,
- 3 łyżki parmezanu,
- 10 krewetek małych koktajlowych,
- pęczek pietruszki,
- pół kostki masła,
- 4 ząbki czosnku startego drobno,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 6 łyżek słodkiego sosu chili,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- sól i pieprz wedle uznania.
Przygotowanie:
- na masełku podsmażacie czosnek i pietruszkę posiekaną drobno,
- dodajecie umyte krewetki, dusicie wszystko około 8 min,
- na blachę wykładacie ziemniaki pokrojone na pół, batata pokrojonego w paski jak na frytki, kukurydzę pokrojona na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną na ćwiartki, a cukinie w grubsze plastry,
- dodajecie krewetki z masełkiem,
- kiełbaskę kroicie w talarki lub kawałki i dodajecie do całości,
- wszystko razem mieszacie,
- polewacie sosem sojowym, sosem słodkim chili i olejem sezamowym,
- doprawiacie solą i pieprzem i posypujecie parmezanem,
- wszystko pieczecie około 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dobre rady:
- gdy nie lubicie owoców morza, możecie zrezygnować z krewetek,
- możecie dodać każde ulubione warzywo, jakie tylko przyjdzie Wam do głowy.
0
0
votes
Daj ocenę