‌ ⁤ ⁢ ⁤ Pieczone​ pierożki z⁢ ciasta francuskiego są już ‍same w sobie ⁤przepysznym daniem,‌ jednak doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami. Jednym z klasycznych wyborów jest delikatny sos czosnkowy, który można‌ przygotować ⁣w domu. ‍Przygotuj‍ sos mieszając ⁣200 ml⁢ jogurtu⁤ naturalnego z dwoma ząbkami ‍czosnku (zmiażdżonymi), jedną łyżeczką soku‌ z cytryny i odrobiną soli ⁣i pieprzu.⁣ Składniki ⁢dokładnie wymieszaj,aby uzyskać ‍gładką konsystencję. Tak przygotowany sos podaj⁢ w małych miseczkach obok ⁣talerza z pierożkami dla każdego ‌z gości.
‍ ⁢‌ Dla miłośników intensywniejszych⁣ smaków ⁤świetnym⁢ wyborem będzie ⁣także ​chutney z papryki.​ Aby go przygotować, potrzebujesz 2 ⁣czerwonych papryk,​ 2 pomidorów, 1 ⁢cebuli, 2 łyżek ‌cukru trzcinowego, 1 łyżeczki octu ⁢jabłkowego, soli i pieprzu do smaku.Papryki i pomidory pokrój w ​drobną ​kostkę, ‌cebulę posiekaj. ⁤Wszystkie składniki umieść w rondelku, ⁢dodaj cukier, ocet oraz przyprawy‌ i gotuj na‍ wolnym ogniu przez‌ około 30 ‍minut, aż chutney ⁣zgęstnieje.

​ Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić ‌swoje danie, warto pomyśleć o podaniu pierożków ⁣z⁢ lekką sałatką. Dla sałatki ⁤greckiej potrzebujesz:

  • 100 g sałaty lodowej
  • 50 g sera ⁢feta
  • 1 ‍mały ⁣ogórek
  • 2 pomidory koktajlowe
  • garść​ oliwek
  • 2 łyżki oliwy z⁣ oliwek
  • szczypta oregano

Przygotowanie sałatki: Sałatę ⁤porwij ręcznie na‌ mniejsze⁤ kawałki, ser feta‍ pokrój w kostkę, a ogórek​ i pomidory w ⁢plasterki. ‌Wszystko wymieszaj i posyp oliwkami. Skrop sałatkę oliwą z oliwek i posyp oregano. Tak ⁤skomponowana sałatka będzie doskonałym,‌ świeżym dopełnieniem delikatnego ⁣smaku pierożków z ciasta francuskiego.
⁤ ‍