Znaleziony temat: piane
„10 unikalnych przepisów na dania mięsne – idealne na obiad, kolację czy śniadanie”
Mięso jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni. Może być podstawą wielu smacznych dań, które sprawią, że każdy posiłek będzie wyjątkowy. W tym artykule przedstawiamy 10 unikalnych przepisów na dania mięsne, które świetnie sprawdzą się na obiad, kolację czy śniadanie.
1. Soczyste kotlety drobiowe w chrupiącej panierce
Składniki:
– filety z kurczaka
– jajko
– bułka tarta
– przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Filety z kurczaka należy pokroić na kotlety, lekko rozbijać tłuczkiem, następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawami. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż kotlety będą chrupiące i złociste.
2. Klasyczna włoska lasagna
Składniki:
– mielone mięso (wołowe i wieprzowe)
– makaron lasagne
– sos pomidorowy
– ser mozzarella
– ser parmezan
– przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
Mielone mięso należy podsmażyć na patelni, dodać sos pomidorowy i przyprawy, gotować przez kilka minut. Następnie układać na przemian warstwy mięsa, makaronu lasagne i sera. Piec w piekarniku przez około 30-40 minut, aż ser się rozpuści i lasagna będzie złocista.
3. Krewetki w sosie czosnkowym
Składniki:
– krewetki
– masło
– czosnek
– sok z cytryny
– natka pietruszki
– przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra)
Krewetki należy podsmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Gotować przez kilka minut, aż krewetki będą różowe i soczyste. Podawać posypane natką pietruszki.
4. Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado
Składniki:
– filet z kurczaka
– awokado
– pomidory
– ogórek
– sałata lodowa
– sos winegret
– przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Filet z kurczaka należy grillować, a następnie pokroić na kawałki. Awokado, pomidory i ogórek należy również pokroić na plasterki. Sałatę lodową umieścić na talerzu, a na niej ułożyć pozostałe składniki. Polać sosem winegret i posypać przyprawami.
5. Zupa pomidorowa z mięsem
Składniki:
– mięso wołowe
– pomidory
– marchewka
– cebula
– czosnek
– bulion warzywny
– przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Mięso wołowe należy pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie dodać pokrojoną marchewkę, cebulę i czosnek. Dusić przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać pomidory i bulion warzywny, gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Doprawić przyprawami i podawać z grzankami
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: piane