Czasami zdarza się, że jesteśmy zmęczeni smakami znanymi, dostępnymi na co dzień. Poszukujemy czegoś, co Nas zaskoczy smakiem, pomysłem, konsystencją. Czegoś całkiem nowego, a zarazem łatwego i szybkiego w przygotowaniu. Jeżeli jesteście fanami budyniu, portugalski deser pastéis de nata jest jak najbardziej dla Was i mniemam, że umili wam niejedno popołudnie przy filiżance espresso. Zmodyfikowałam oryginalny przepis, redukując nieco ilość cukru, ale uważam, że był to strzał w dziesiątkę. To ciastko budyniowe, lub jak wolicie, tarta budyniowa, jest słodka, waniliowa i najlepiej smakuje schłodzona, chociaż gorąca także zachwyca.
Pastéis de nata – słodka Portugalia
Potrzebne Wam będzie ( na 5 kokilek o średnicy 11 cm):
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 315 ml mleka 2%,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 laska cynamonu,
- 2/3 szklanki wody,
- 1 łyżka aromatu waniliowego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 7 żółtek,
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- 65 ml mleka mieszacie z mąką oraz aromatem waniliowym i 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
- do garnka wlewacie wodę, wsypujecie cukier oraz wrzucacie laskę cynamonu, mieszacie i doprowadzacie wszystko do wrzenia, gdy cukier się rozpuści, odstawiacie garnek z ognia,
- żółtka roztrzepujecie w misce,
- pozostałą część mleka doprowadzacie do wrzenia,
- wrzącym mlekiem musicie zalać rozprowadzoną wcześniej mąkę i mieszać wszystko trzepaczką,
- z syropu cukrowego trzeba wyjąć cynamon i dodać do mieszaniny razem z żółtkami,
- wszystko energicznie mieszając, przelewacie do garnka i doprowadzacie do wrzenia, nie gotując,
- z ciasta francuskiego wycinacie kółka, które całkowicie przykryją boki i dno kokilek,
- do przygotowanych kokilek przelewacie uzyskaną masę budyniową, do 3/4 wysokości naczynek (budyń w trakcie pieczenia będzie się gotował, unikniemy tym samym wykipienie budyniu),
- wszystko oprószacie cukrem wanilinowym oraz gałką muszkatołową,
- wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 12 min, tak, aby budyń się zarumienił.
Dobre rady:
- w oryginalnym przepisie tarty budyniowe są pieczone w formach do muffinek, tych papierowych lub sylikonowych, od Was zależy jakie wybierzecie,
- jeżeli nie lubicie zbyt słodkich deserów, możecie jeszcze dodatkowo zredukować ilość cukru, lub zastępić go cukrem trzcinowym,
- cukier wanilinowy i gałkę muszkatołową możecie zastąpić cynamonem i kardamonem w proszku,
- deser po upieczeniu możecie jeść na ciepło, lub schłodzić go godzinę w lodówce. Obydwie wersje są obłędnie dobre.
0
0
votes
Daj ocenę
Najnowsze komentarze