Pastéis de nata – słodka Portugalia

Czasami zdarza się, że jesteśmy zmęczeni smakami znanymi, dostępnymi na co dzień. Poszukujemy czegoś, co Nas zaskoczy smakiem, pomysłem, konsystencją. Czegoś całkiem nowego, a zarazem łatwego i szybkiego w przygotowaniu. Jeżeli jesteście fanami budyniu, portugalski deser pastéis de nata jest jak najbardziej dla Was i mniemam, że umili wam niejedno popołudnie przy filiżance espresso. Zmodyfikowałam oryginalny przepis, redukując nieco ilość cukru, ale uważam, że był to strzał w dziesiątkę. To ciastko budyniowe, lub jak wolicie, tarta budyniowa, jest słodka, waniliowa i najlepiej smakuje schłodzona, chociaż gorąca także zachwyca.

Pastéis de nata – słodka Portugalia

 

Potrzebne Wam będzie ( na 5 kokilek o średnicy 11 cm):

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 315 ml mleka 2%,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 1 łyżka aromatu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 7 żółtek,
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

  • 65 ml mleka mieszacie z mąką oraz aromatem waniliowym i 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • do garnka wlewacie wodę, wsypujecie cukier oraz wrzucacie laskę cynamonu, mieszacie i doprowadzacie wszystko do wrzenia, gdy cukier się rozpuści, odstawiacie garnek z ognia,
  • żółtka roztrzepujecie w misce,
  • pozostałą część mleka doprowadzacie do wrzenia,
  • wrzącym mlekiem musicie zalać rozprowadzoną wcześniej mąkę i mieszać wszystko trzepaczką,
  • z syropu cukrowego trzeba wyjąć cynamon i dodać do mieszaniny razem z  żółtkami,
  • wszystko energicznie mieszając, przelewacie do garnka i doprowadzacie do wrzenia, nie gotując,
  • z ciasta francuskiego wycinacie kółka, które całkowicie przykryją boki i dno kokilek,
  • do przygotowanych kokilek przelewacie uzyskaną masę budyniową, do 3/4 wysokości naczynek (budyń w trakcie pieczenia będzie się gotował, unikniemy tym samym wykipienie budyniu),
  • wszystko oprószacie cukrem wanilinowym oraz gałką muszkatołową,
  • wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 12 min, tak, aby budyń się zarumienił.

Dobre rady:

  • w oryginalnym przepisie tarty budyniowe są pieczone w formach do muffinek, tych papierowych lub sylikonowych, od Was zależy jakie wybierzecie,
  • jeżeli nie lubicie zbyt słodkich deserów, możecie jeszcze dodatkowo zredukować ilość cukru, lub zastępić go cukrem trzcinowym,
  • cukier wanilinowy i gałkę muszkatołową możecie zastąpić cynamonem i kardamonem w proszku,
  • deser po upieczeniu możecie jeść na ciepło, lub schłodzić go godzinę w lodówce. Obydwie wersje są obłędnie dobre.
0 0 votes
Daj ocenę
Share this
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Related Articles