Znaleziony temat: o zupa
Przepisy na pyszne zupy – idealne danie na każdą okazję!
Zupy są nieodłącznym elementem naszej kuchni. Mogą być podawane na śniadanie, obiad, kolację, a nawet jako przekąska. Warto mieć kilka sprawdzonych przepisów na różne rodzaje zup, aby móc zaskoczyć swoich gości lub zaspokoić własne kulinarne pragnienia. Poniżej przedstawiamy kilka unikalnych przepisów na zupy, które z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
1. Zupa pomidorowa z klopsikami mięsnymi
Składniki:
– 1 kg pomidorów
– 500 g mięsa mielonego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 por
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
Przygotowanie:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
2. Cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i por kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie dobrze zrumienione.
4. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
5. Na koniec dodajemy klopsiki mięsne i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
2. Zupa krem z dyni z imbirem
Składniki:
– 1 kg dyni
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka startego imbiru
– 500 ml bulionu warzywnego
– 200 ml śmietanki kremówki
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
1. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy starty imbir i smażymy przez chwilę.
4. Do garnka wrzucamy dynię, podsmażone warzywa, bulion warzywny oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.
5. Zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz blendujemy.
6. Gotową zupę podajemy z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub prażonych pestek dyni.
3. Zupa krem z brokułów z serkiem topionym
Składniki:
– 500 g brokułów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 500 ml bulionu warzywnego
– 100 g sera topionego
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Brokuły dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni rozpuszczamy masło
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: o zupa