Znaleziony temat: na ciasto drożdżowe
Poradnik: Jak przygotować pyszne ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych wypieków, które możemy przygotować w domu. Jest idealne na śniadanie, podwieczorek czy deser. W tym artykule przedstawimy Ci kilka przepisów na ciasto drożdżowe oraz podpowiemy, jak je przygotować krok po kroku.
Przepis 1: Klasyczne ciasto drożdżowe
Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 25g drożdży
– 250ml ciepłego mleka
– 100g cukru
– 100g masła
– 2 jajka
– szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, sól, roztopione masło oraz jajka. Wlej rozczyn z drożdży i wymieszaj składniki.
3. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie je zagnieć, a następnie podziel na mniejsze kawałki i uformuj z nich bułeczki lub inny kształt.
6. Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne 30 minut, aby ponownie podrosło.
7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż nabierze złocistego koloru.
Przepis 2: Ciasto drożdżowe z owocami
Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 25g drożdży
– 250ml ciepłego mleka
– 100g cukru
– 100g masła
– 2 jajka
– szczypta soli
– ulubione owoce (np. jabłka, truskawki, brzoskwinie)
Przygotowanie:
1. Postępuj zgodnie z krokami 1-4 z przepisu na klasyczne ciasto drożdżowe.
2. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm.
3. Na rozwałkowanym cieście ułóż pokrojone na kawałki owoce.
4. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
5. Pokrój roladę na kawałki o grubości około 3 cm.
6. Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne 30 minut, aby ponownie podrosły.
7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż nabierze złocistego koloru.
Przepis 3: Ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 25g drożdży
– 250ml ciepłego mleka
– 100g cukru
–
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: na ciasto drożdżowe