Znaleziony przepis: kur
Przepisy na wyjątkowe dania mięsne na każdą okazję
Mięso jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni. Może być podstawą zarówno prostych, codziennych dań, jak i wykwintnych potraw na specjalne okazje. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnej, to ten artykuł jest dla Ciebie! Przedstawiamy przepisy na unikalne dania mięsne, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.
1. Soczyste kotlety schabowe z ziemniakami i surówką
Składniki:
– 4 schabowe kotlety wieprzowe
– 4 średnie ziemniaki
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 mała cebula
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki i ugotuj w osolonej wodzie.
2. Marchewkę i pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę posiekaj drobno.
4. Kotlety oprósz solą i pieprzem, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złociste.
5. Na talerzu ułóż kotlety, ziemniaki i surówkę z marchewki, pietruszki i cebuli.
2. Delikatne pierogi z mięsem i cebulą
Składniki:
– 500 g mąki
– 250 ml wody
– 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
– 1 duża cebula
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto.
2. Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, solą i pieprzem.
3. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, wykrawaj okręgi za pomocą szklanki.
4. Na każdym okręgu umieść łyżeczkę farszu mięsnego, zlep brzegi pieroga.
5. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
6. Podawaj z sosem pomidorowym lub smażoną cebulką.
3. Wykwintna polędwica wołowa z sosem borowikowym
Składniki:
– 600 g polędwicy wołowej
– 200 g suszonych borowików
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Polędwicę oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
2. Borowiki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, podsmaż na maśle.
4. Borowiki odcedź, dodaj do cebuli i czosnku, smaż przez kilka minut.
5. Dodaj śmietanę, sól i pieprz, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
6. Na rozgrzanej patelni usmaż plastry polędwicy z obu stron na średnim ogniu.
7. Podawaj polędwicę z so
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: kur i czy korzystałeś.
Najnowsze komentarze