Królowa Beza Pavlova

Królowa Beza Pavlova

Desery Gastronomia

Często zdarza się, że w kuchni wykorzystujemy jedynie żółtka jaj, a białka wyrzucamy do kosza, gdyż nie mamy na nie pomysłu. Otóż to ogromny błąd, gdyż właśnie z niepotrzebnych białek, powstaje niesamowity deser, który ukoi każde zbolałe serce i zachwyci niejedno podniebienie- beza Pavlova w towarzystwie różnorodnym. Słyszałam wiele opinii na temat bezy, wielu z Was boi się jej, gdyż twierdzi, że wykonanie jest trudne… nic bardziej mylnego. Wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż, jak na królową przystało, beza każe nam na siebie troszkę poczekać.

Królowa Beza Pavlova

Królowa Beza Pavlova
Królowa Beza Pavlova

Potrzebne Wam będzie:

BEZA:

  • 8 białek jaj,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/3  szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżka octu.

KREM:

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki 30% bardzo zimnej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 laska wanilii.

DO DEKORACJI:

  • opakowanie borówek,
  • 2 łyżki miodu sosnowego.

Przygotowanie:

  • piekarnik musicie rozgrzać do temp. 120 st.,
  • w metalowej misce ubijacie białka ze szczyptą soli,
  • gdy piana będzie delikatnie sztywna, stopniowo dodajecie cukier, najlepiej po jednej łyżce, dokładnie po każdej porcji cukru miksując białka,
  • gdy piana będzie idealnie sztywna, gęsta i szklista, dodajecie ocet i mąkę i dalej miksujecie, przez około 1 minutę,
  • na papier do pieczenia wykładacie ubitą pianę z białek, średnica bezy powinna mieć około 25 cm, szpatułką formujecie kształt, należy podnieść boki bezy do góry, żeby była nieco wyższa i nie osiadła, powinniście to zrobić kilkoma sprawnymi ruchami,
  • bezę musicie włożyć do piekarnika i piec przez pierwszą godzinę w temp. 120 st., następnie przez kolejne 3 godziny suszyć bezę w temp. 100 st.,
  • beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a delikatnie mokra i ciągnąca się w środku,
  • w misce łączycie serek mascarpone i bardzo zimną śmietankę, całość ubijacie mikserem, aż masa będzie gęsta,
  • dodajecie cukier puder oraz ziarenka z jednej laski wanilii, całość ubijacie jeszcze przez minutę,krem chłodzicie w lodówce przez 30 min,
  • gdy beza ostygnie, wykładacie na jej szczyt krem, posypujecie całość borówkami i polewacie miodem.
Królowa Beza Pavlova
Królowa Beza Pavlova

Dobre rady:

  • borówki możecie zastąpić każdymi ulubionymi owocami, jednak pamiętajcie, że beza jest słodka, więc warto wybierać owoce mało słodkie, cierpkie w smaku, aby się nie zasłodzić,
  • nie zmniejszajcie ilości cukru w bezie, gdyż może się nie udać, masa nie będzie sztywna i beza się nie upiecze, tak jak powinna.
5 1 vote
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
motylek
motylek
11 miesięcy temu
Daj ocenę :
     

Aaaaaaaaaa!!!!! Udało się !!!!!! Niesamowite !!!!! :)))))) wciąż nie dowierzam :))) Oczywoscie następnym razem pare rzeczy
poprawie ale jak na pierwszy raz jestem w szoku A mój mąż e jeszcze większym :)) Na zewnątrz chrupiąca w środku delikatnie ciągnąca i ten serek … Istne niebo. Aniu dziękuję Ci za inspirację. Będę nadal ćwiczyć żeby zbliżyć się do Twojej idealnej bezy