Marzycie o kremowej konsystencji zupy, która rozgrzeje Was w chłodne dni? Sięgnijcie po ten wyjątkowy przepis na zupę pieczarkową z dodatkiem chrupiących grzanek! Nasza receptura jest nie tylko prosta, lecz także ‌pełna smaku.Na początek ‌przygotujmy składniki. Będziecie potrzebować:

  • 500 g pieczarek – świeżych‍ i starannie oczyszczonych
  • 1 duża cebula – drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez⁢ praskę
  • 3 łyżki⁤ masła
  • 500 ml bulionu ⁣warzywnego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Świeża ​natka⁣ pietruszki – do dekoracji

Rozpocznijcie od rozgrzania masła‌ na⁣ dużej patelni.Dodajcie cebulę i czosnek, a następnie smażcie na średnim ogniu do​ momentu zeszklenia cebuli. Dodajcie pieczarki pokrojone w plasterki, a potem smażcie, aż odparują wodę​ i lekko się zrumienią. ⁣Przełóżcie ⁤całość do garnka, dodajcie ⁣bulion i⁣ doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie przez około 15 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Następnie,używając blendera,zmiksujcie zupę na gładki ​krem. Wlejcie śmietankę, ‌doprawcie solą i pieprzem, a‌ potem podgrzewajcie‌ jeszcze ⁤przez 5 minut. Podawajcie​ zupę gorącą, udekorowaną natką pietruszki i chrupiącymi⁣ grzankami, które możecie przygotować z pokrojonego chleba, grillując go lub piekąc⁤ w piekarniku do uzyskania‌ złocistego koloru.

Składniki Ilość
Pieczarki 500 g
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Masło 3 łyżki
Bulion warzywny 500 ml
Śmietanka 18% 250 ​ml