Znaleziony przepis: kostka

Przepisy kulinarne na wyjątkowe dania mięsne

Mięso jest jednym z głównych składników naszych posiłków. Może być podawane na różne sposoby – jako główne danie obiadowe, kolacyjne lub nawet na śniadanie. W tym artykule przedstawimy kilka unikalnych przepisów na dania mięsne, które z pewnością ożywią Twoje podniebienie.

1. Kostka z mięsem pieczonym

Składniki:
– 500g mięsa (np. wołowina, wieprzowina)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– ulubione przyprawy (np. oregano, tymianek, papryka słodka)

Przygotowanie:
1. Mięso pokrój w kostkę o grubości około 2-3 cm.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj mięso i smaż na złoty kolor z każdej strony.
5. Dopraw mięso solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
6. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

2. Sałatka z grillowanym mięsem

Składniki:
– 300g grillowanego mięsa (np. kurczak, wołowina)
– 1 pomidor
– 1 ogórek
– 1 papryka (czerwona lub żółta)
– 1 cebula
– 100g sera feta
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sok z 1 cytryny
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Grillowane mięso pokrój na kawałki.
2. Pomidora, ogórka, paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
3. Ser fetę pokrusz na mniejsze kawałki.
4. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
5. Do miski dodaj pokrojone składniki i delikatnie wymieszaj.
6. Sałatkę podawaj na świeżych liściach sałaty.

3. Zupa mięsna z warzywami

Składniki:
– 500g mięsa (np. wieprzowina, drobiowe)
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 1 por
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 litr bulionu warzywnego
– sól i pieprz do smaku
– ulubione zioła (np. natka pietruszki, tymianek)

Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
2. Marchewki, pietruszkę, por, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj mięso i smaż na złoty kolor.
5. Następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż przez kilka minut.
6. Wlej bulion warzywny i gotuj na ma

Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: kostka i czy korzystałeś.

0 0 votes
Daj ocenę

Podobne

Popularne

0
Would love your thoughts, please comment.x