Znaleziony przepis: kolacja ełk
Przepisy na wyjątkowe dania mięsne na kolację w Ełku
Kolacja jest jednym z najważniejszych posiłków dnia. To wtedy możemy usiąść przy stole, zrelaksować się i cieszyć się smakiem wyjątkowych dań. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa i szukasz inspiracji na kolację w Ełku, to ten artykuł jest dla Ciebie! Przedstawiamy kilka przepisów na unikalne dania mięsne, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.
1. Soczysty stek z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym
Składniki:
– 4 kawałki polędwicy wołowej
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
– 1 szklanka bulionu wołowego
– 1/2 szklanki śmietany kremówki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Polędwicę wołową oprósz solą i pieprzem z obu stron.
2. Rozgrzej patelnię i dodaj masło. Smaż mięso z obu stron na złoty kolor.
3. W tym samym czasie, w małym garnku, podsmaż ziarna pieprzu przez kilka minut.
4. Dodaj bulion wołowy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
5. Dodaj śmietanę kremówkę i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Usmażone steki podawaj z sosem pieprzowym.
2. Pierogi z mięsem
Składniki:
– 500 g mąki
– 250 ml ciepłej wody
– 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
– 1 cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 łyżka oleju
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z wodą, aż powstanie elastyczne ciasto.
2. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wykrawaj z nich okręgi.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek.
4. Dodaj mięso i smaż, aż będzie dobrze ugotowane. Dopraw solą i pieprzem.
5. Na środek każdego okręgu ciasta połóż porcję farszu mięsnego.
6. Zlep brzegi ciasta, tworząc pierogi.
7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będą miękkie.
8. Podawaj z ulubionym sosem.
3. Karkówka z grilla z marynatą ziołową
Składniki:
– 1 kg karkówki wieprzowej
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, tymianek, oregano, sól i pieprz.
2. Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
3. Zamarynuj mięso w przygotowanej marynacie przez co najmniej
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: kolacja ełk i czy korzystałeś.
Najnowsze komentarze