Stół każdemu kojarzy się ciepło, bo nasuwa na myśl smaczne jedzenie i miłe spotkania z rodziną lub znajomymi. W naszych domach rzadko znajduje się jeden stół. Zazwyczaj mamy ich kilka. Stół jest meblem, który w naszych domach zajmuje miejsce w kuchni, w salonie, w jadalni. Często znajduje się też w ogrodzie lub w altance.
Kiedy stół szwedzki i co na nim?
Ogólnie znane są różne rodzaje stołów z przeznaczeniem do różnych rzeczy. Gdyż jest też stół tenisowy, stół bilardowy, stół do gier hazardowych. Czasem jest mowa także o stole biesiadnym, albo o stole szwedzkim.
Stół szwedzki
Nazwa stołu szwedzkiego wywodzi się ze szwedzkiej tradycji, gdzie nazywany był stołem kanapkowym. Lecz teraz tym mianem „stół szwedzki” określa się stół zastawiony po brzegi przekąskami, zakąskami, sałatkami, surówkami i innymi daniami zimnymi. Oraz daniami ciepłymi, które przygotowane są na uczczenie jakiegoś ważnego wydarzenia. Stół taki zwany szwedzkim jest zazwyczaj bardzo duży, bo przecież muszą się na nim znaleźć różne dania. Zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie, oraz wegańskie. Aby każdy mógł na nim znaleźć coś dla siebie.
Stół szwedzki jest stołem, na którym serwowane są dania w hotelach, na przyjęciach firmowych, spotkaniach biznesowych. Czy na bankietach, które są uroczystym posiłkiem zorganizowanym specjalnie dla zaproszonych gości. Przyjęcie takie zazwyczaj ma na celu uświetnienie ważnego wydarzenia, o charakterze zwłaszcza oficjalnym, a rzadziej prywatnym.
Szwedzki stół udostępnia gościom kilkanaście potraw do wyboru, z których mogą na talerzu ułożyć dla siebie posiłek, który odpowiada ich upodobaniom kulinarnym. Korzystanie ze stołu szwedzkiego jest nieograniczone. Każdy może nie tylko zaspokoić głód, lecz także najeść się do syta. Podczas konsumpcji, która odbywa się na stojąco prowadzone są rozmowy ze znajomymi, a czasem nawet nawiązywane są znajomości z nieznajomymi uczestnikami bankietu.
Co się mieści na stole szwedzkim?
Stół szwedzki jest również najprostszą formą przyjęć na mniej oficjalnych spotkaniach. Jak na przykład podczas szkoleń, konferencji, spotkań pracowniczych. Uczestnicy zebrań mają okazję posilenia się na stojąco w przerwie pomiędzy zajęciami. Stół taki pozwala obsłużyć w jednym czasie nawet bardzo dużą grupę ludzi. Gdyż wystarczy tylko postawić potrawy na stole. A dalej jest samoobsługa. Stół szwedzki wygodny jest też dla konsumentów, gdyż nikt nie czuje się skrępowany. I każdy może wybrać posiłek i napój według własnych preferencji. Ponadto można podejść do niego z każdej strony. Na stole ułożone są nakrycia i sztućce. Każdy dobiera sobie potrzebne dla niego nakrycie. Potrawy powinny być tak poukładane, aby każdy swobodnie mógł po nie sięgnąć. Potrawy na stole szwedzkim zazwyczaj ustawione są w takiej kolejności, że najpierw są przystawki, potem dania ciepłe, a na końcu desery.
Niewielkie przyjęcie dla młodych
Gdy organizowane jest dla młodych ludzi niewielkie przyjęcie przy szwedzkim stole wówczas muszą na nim znaleźć się małe przekąski, takie na jeden kęs. Oraz małe kanapeczki zwane tartinkami, koreczki warzywne i mięsne, koreczki serowe, słone paluszki, pokrojone w paseczki warzywa. Oraz dipy, czyli gęste, pikantne sosy podawane na zimno. Podstawą takich sosów jest śmietana, jogurt lub majonez. A na deser na stole mogą znaleźć się ciasteczka na ostro, jak krakersy, oraz ciasteczka słodkie.
Najnowsze komentarze