Znaleziony przepis: kapusta włoska do gołąbków

Przepis na pyszne gołąbki z kapustą włoską

Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednimi wskazówkami i przepisem, z łatwością poradzisz sobie z ich przygotowaniem. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić smaczne gołąbki z kapustą włoską.

Składniki:
– 1 główka kapusty włoskiej
– 500g mięsa mielonego (najlepiej mieszanej wołowiny i wieprzowiny)
– 1 cebula
– 1 jajko
– 1 szklanka ugotowanego ryżu
– sól, pieprz do smaku
– 2 łyżki oleju
– 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego

Przygotowanie:
1. Kapustę włoską dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Odkrój głąb i wyjmij z niej liście.
2. Liście kapusty włoskiej blanszuj przez około 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź i ostudź.
3. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż zmięknie.
4. W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko oraz ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Na każdy liść kapusty włoskiej nałóż porcję farszu mięsnego i zawiń go w formę gołąbka.
6. Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty, a na nich ułóż przygotowane gołąbki.
7. Zalej gołąbki bulionem tak, aby były przykryte.
8. Gotuj gołąbki na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
9. Podawaj gołąbki na gorąco, najlepiej z sosem pomidorowym i ziemniakami.

Gołąbki z kapustą włoską to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Ich przygotowanie może zająć trochę czasu, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje starania. Smacznego!

Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: kapusta włoska do gołąbków i czy korzystałeś.

0 0 votes
Daj ocenę

Podobne

Popularne

0
Would love your thoughts, please comment.x