Do przewozu żywności wykorzystywane są specjalne pojazdy, które zapewniają utrzymanie odpowiedniej temperatury pokarmów. Do takich pojazdów zaliczają się autochłodnie, czyli samochody dostawcze przerobione na chłodnię lub mroźnię. Transport żywności jest bardzo ważny. Czas jego trwania ma ogromne znaczenie, ponieważ czas magazynowania produktów w chłodni jest ograniczony i może mieć wpływ na ich jakość. Oprócz autochłodni żywność może być transportowana także w lodowniach oraz izotermach.
Spis Treści
Jak zbudowany jest samochód chłodnia?
Samochód przerobiony na chłodnię lub mroźnię powinien być w całości dostosowany do stosunkowo długiego transportu żywności wymagającej chłodzenia w celu zachowania świeżości. Co więcej wszystkie samochody chłodnia powinny posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny dopuszczającego auto do transportu produktów spożywczych. Autochłodnie mogą mieć różną pojemność w zależności od rodzaju pojazdu. Tak naprawdę każdy pojazd można dostosować do transportu żywności umieszczając w nim chłodnię o różnej pojemności.
Samochód chłodnia ma izolowane ściany, dach oraz podłogę. Jest także wyposażony w specjalny model agregatu chłodniczego. Ponadto autochłodnia powinna posiadać także certyfikację ATP, w której opisane są wymogi transportu żywności, zwłaszcza rodzaje środków do przewożenia produktów spożywczych, wymogów temperatur oraz dokumentacji i badań jakie są wymagane, aby transport żywności mógł się odbyć.
Inne środki transportu żywności:
- lodownie – wzmocnione dodatkową izolacją, utrzymują temperaturę nawet do – 20°C,
- izotermy – wyposażone w lód oraz płyty eutektyczne,
- mroźnie – samochód mroźnia ma bardzo szczelne drzwi i grube ściany, charakteryzuje się także wysoką jakością warstw izolacyjnych.
Jaki środek najlepiej wybrać? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Z pewnością pod uwagę należy wziąć to, jakie dystanse z żywnością będzie się pokonywać. Samochody chłodnie sprawdzą się przy dłuższych odległościach. Poza tym ważna jest także wielkość pojazdu, a także indywidualne wymagania i oczekiwania klienta. Współpracując z dużymi zakładami gastronomicznymi z pewnością trzeba będzie wozić sporą ilość żywności nawet kilka razy dziennie. Pamiętajmy, że żywność nie jest jedynym typem towaru, jaki transportuje się w chłodniach. Często w takich pojazdach transportuje się także leki. W takim przypadku lepiej sprawdzą się lodownie, wzmocnione dodatkową izolacją.
Obowiązki osoby odpowiedzialnej za transport żywności
Osoby odpowiedzialne za transport produktów spożywczych muszą przestrzegać pewnych zasad, dzięki którym transport pozytywnie wpłynie na żywność, zwłaszcza jej jakość. O jakich zadaniach/czynnościach mowa? Poniżej zamieszczamy przykładową listę zadań kierowcy.
- Pobranie towaru z miejsca składowania.
- Przygotowanie samochodu chłodni do transportu.
- Załadunek wszystkich produktów.
- Kontrola żywności podczas transportu.
- Rozładunek dowiezionej żywności.
To podstawowe zadania kierowcy, ale nie jedyne. Osoba transportująca żywność musi także dbać o to, by pojazd utrzymany był w czystości, a także co jakiś czas myty i poddawany dezynfekcji. Do zadań kierowcy należy także kontrolowanie temperatury w chłodni. Pomocne w tym będzie termograf – urządzenie monitorujące temperaturę i rejestrujące wszelkie zmiany.