Znaleziony temat: gorące danie mięsne na imprezę
Przepisy na gorące dania mięsne na imprezę
Planujesz organizację imprezy, na której chcesz zaskoczyć swoich gości pysznymi daniami mięsnymi? Nie wiesz jednak, jakie potrawy przygotować? Nie martw się! W tym artykule przedstawimy Ci kilka przepisów na gorące dania mięsne, które z pewnością zachwycą Twoich gości.
1. Pieczona pierś z kurczaka w sosie pomidorowym:
– Składniki:
– 4 filety z kurczaka
– 2 łyżki oliwy
– 1 cebula, pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 400 g passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
– Filety z kurczaka oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki.
– Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
– Dodaj passatę pomidorową, suszone oregano, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
– W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
– Filety z kurczaka ułóż na blasze do pieczenia i polej sosem pomidorowym.
– Piecz przez około 25-30 minut, aż mięso będzie soczyste i dobrze przypieczone.
2. Klopsiki w sosie grzybowym:
– Składniki:
– 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
– 1 cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– sól i pieprz do smaku
– 400 ml bulionu warzywnego
– 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 200 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
– W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Formuj małe klopsiki.
– Na patelni rozgrzej masło i smaż klopsiki z obu stron, aż będą dobrze przypieczone.
– Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kilka minut.
– Dodaj mąkę i mieszaj przez chwilę.
– Stopniowo dodawaj bulion warzywny i śmietanę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
– Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż klopsiki będą miękkie i soczyste.
3. Roladki z mięsa wieprzowego z nadzieniem serowym:
– Składniki:
– 4 plastry mięsa wieprzowego
– 100 g sera żółtego, startego
– 4 plasterki szynki
– 4 plasterki ogórka kiszonego
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
– Plastry mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, aby były cieńsze.
– Na każdym plasterku mięsa połóż plaster szynki, ogórka
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: gorące danie mięsne na imprezę