Duszaki to mój smak dzieciństwa. Najlepiej smakowały na świeżym powietrzu, przygotowywane w żeliwnym kociołku na ogniu. Duszaki są znane pod różnymi nazwami: parzoki, kociołek, duszone ziemniaki. Są bardzo smaczne, a kryją w sobie bardzo proste, rodzime składniki. Główną rolę odgrywają ziemniaki, królują w tym daniu. Dodatkiem jest marchew, cebula, boczek oraz kiełbaska i opcjonalnie burak. Dopełnieniem smaku jest świeży koper. Najlepiej smakują z zimnym kefirem lub zsiadłym mlekiem. Za oknem zima, dlatego przedstawię Wam wersję domową, przygotowaną nie w żeliwnym kociołku, a w naczyniu żaroodpornym.
Duszaki zwane „parzokami”
Potrzebne wam będzie:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 marchewki surowe,
- 2 duże cebule,
- 30 dkg boczku parzonego,
- 2 laski kiełbasy podwawelskiej,
- 2 pęczki świeżego kopru,
- 1 burak surowy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- ziemniaki obieracie i kroicie w plastry o średnicy do 0.5 cm,
- marchew obieracie i kroicie w talarki o średnicy 0,5 cm,
- cebulę kroicie w piórka,
- buraka kroicie w cienkie plastry (opcjonalnie),
- boczek kroicie w kostkę, a kiełbasę w talarki,
- koper drobno siekacie,
- w naczyniu żaroodpornym układacie warstwami: boczek, ziemniaki, marchew, buraka, cebulę, kiełbasę, koper, sól i pieprz,
- czynność powtarzacie do wyczerpania się składników,
- przykrywacie przykrywką i naczynie żaroodporne wkładacie do piekarnika na 1-1,5 godziny,
- 15 min przed wyjęciem z piekarnika ściągacie przykrywkę z naczynia, aby warzywa się przyrumieniły.
Dobre rady:
- duszaki najlepiej smakują z zimnym kefirem lub zsiadłym mlekiem,
- można również zrobić do dania sadzone jajka, w połączeniu z duszakami wypadają wyśmienicie.
0
0
votes
Daj ocenę
Najnowsze komentarze