Duszaki zwane „parzokami”

Duszaki zwane „parzokami”

Danie główne Gastronomia

Duszaki to mój smak dzieciństwa. Najlepiej smakowały na świeżym powietrzu, przygotowywane w żeliwnym kociołku na ogniu. Duszaki są znane pod różnymi nazwami: parzoki, kociołek, duszone ziemniaki. Są bardzo smaczne, a kryją w sobie bardzo proste, rodzime składniki. Główną rolę odgrywają ziemniaki, królują w tym daniu. Dodatkiem jest marchew, cebula, boczek oraz kiełbaska i opcjonalnie burak. Dopełnieniem smaku jest świeży koper. Najlepiej smakują z zimnym kefirem lub zsiadłym mlekiem. Za oknem zima, dlatego przedstawię Wam wersję domową, przygotowaną nie w żeliwnym kociołku, a w naczyniu żaroodpornym.

Duszaki zwane „parzokami”

 

Duszaki zwane „parzokami”
Duszaki zwane „parzokami”

Potrzebne wam będzie:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki surowe,
  • 2 duże cebule,
  • 30 dkg boczku parzonego,
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej,
  • 2 pęczki świeżego kopru,
  • 1 burak surowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • ziemniaki obieracie i kroicie w plastry o średnicy do 0.5 cm,
  • marchew obieracie i kroicie w talarki o średnicy 0,5 cm,
  • cebulę kroicie w piórka,
  • buraka kroicie w cienkie plastry (opcjonalnie),
  • boczek kroicie w kostkę, a kiełbasę w talarki,
  • koper drobno siekacie,
  • w naczyniu żaroodpornym układacie warstwami: boczek, ziemniaki, marchew, buraka, cebulę, kiełbasę, koper, sól i pieprz,
  • czynność powtarzacie do wyczerpania się składników,
  • przykrywacie przykrywką i naczynie żaroodporne wkładacie do piekarnika na 1-1,5 godziny,
  • 15 min przed wyjęciem z piekarnika ściągacie przykrywkę z naczynia, aby warzywa się przyrumieniły.

Dobre rady:

  • duszaki najlepiej smakują z zimnym kefirem lub zsiadłym mlekiem,
  • można również zrobić do dania sadzone jajka, w połączeniu z duszakami wypadają wyśmienicie. 
    Duszaki zwane „parzokami”
    Duszaki zwane „parzokami”

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o