Znaleziony przepis: dobre

Przepisy kulinarne na smaczne dania mięsne

Mięso jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni. Może być podstawą zarówno obiadu, kolacji, jak i śniadania. Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania mięsa, dlatego dziś przedstawiamy kilka unikalnych przepisów, które z pewnością ożywią Twoje kubki smakowe.

1. Pieczona pierś z kurczaka z ziołowym sosem

Składniki:
– 4 filety z kurczaka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
2. Filety z kurczaka obtocz w przygotowanym sosie i odstaw na 30 minut, aby się zamarynowały.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
4. Na rozgrzanej patelni podsmaż filety z kurczaka z obu stron, a następnie przenieś je do naczynia żaroodpornego.
5. Piecz kurczaka w piekarniku przez około 20-25 minut, aż będzie soczysty i dobrze przypieczony.
6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami i sałatką.

2. Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:
– 500g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina lub mieszanka)
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka cukru
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, oregano, sól i pieprz.
2. Z powstałej masy formuj małe klopsiki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż klopsiki z każdej strony, aż będą dobrze zarumienione.
4. Do klopsików dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz.
5. Gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Podawaj klopsiki w sosie pomidorowym z ulubionym dodatkiem, na przykład z makaronem lub ziemniakami.

3. Szarlotka z kruszonką

Składniki:
– 4-5 jabłek, obrane i pokrojone w plasterki
– 200g mąki
– 150g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
– 100g cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli

Sposób przygotowania:
1.

Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: dobre i czy korzystałeś.

0 0 votes
Daj ocenę

Podobne

Popularne

0
Would love your thoughts, please comment.x