Dekorowanie wypieków sprawia nam zazwyczaj tyle samo szczęścia co ich pieczenie. Już podczas wykonywania tej czynności możemy się bardziej wyluzować i pokazać więcej niezależności w działaniu. Warto wiedzieć, że ciasteczka oprószone cukrem pudrem albo posmarowane polewą czekoladową nie tylko fajnie wyglądają, ale też lepiej smakują.

Dekorowanie wypieków

 

Drobne wypieki możemy także przekładać różnymi nadzieniami. Można powiedzieć, że największe zastosowanie w dekorowaniu wszelkich wypieków mają: lukier oraz polewa czekoladowa. Opowiedzmy trochę o tych składnikach:

a). lukier – należy wiedzieć, że aby go przygotować porcje przesianego cukru pudru mieszamy z taką ilością płynu, która da nam konsystencję gęstej polewy. Cukier puder możemy mieszać nie tylko z wodą, ale też z herbatą, likierem, winem albo sokiem owocowym. Warto wiedzieć, że płyny posiadające barwę, na przykład czerwone wino, nadają lukrowi nie tylko aromat, ale także zabarwiają go na delikatny pastelowy odcień. Intensywniejszy kolor uzyskamy wtedy, kiedy dodamy do lukru farbkę spożywczą.

Po rozprowadzeniu na ciasteczkach polewy możemy udekorować je płatkami lub kropelkami z czekolady, ziarenkami kawy (z czekolady), cukrowymi kwiatkami i perełkami, posypką czekoladową lub bezowymi gwiazdkami. Kontrast kolorystyczny między ciemnymi ciasteczkami a jasnym lukrem (i na odwrót) sprawia, że świetnie się one prezentują. Kiedy lukier zastygnie, można przełożyć ciasteczka do szczelnie zamykanej puszki i w ten sposób je przechowywać. Wyjątkowo efektowne są dekoracje przygotowane z polewy dwukolorowej. Jak ją przygotować? Do gęstego lukru wystarczy dodać trochę konfitury lub galaretki i całość dokładnie należy wymieszać. Następnie zafarbowany lukier przekładamy do foliowej torebki i obcinamy mały róg. Ciasteczka najpierw smarujemy białym lukrem, a pośrodku wyciskamy natychmiast po dwa paseczki kolorowego lukru i oba kolory mieszamy ze sobą wykałaczką.

b). polewa czekoladowa – białą i ciemną czekoladę powinniśmy osobno stopić w gorącej kąpieli na małym płomieniu. Należy wiedzieć, że ciasteczka smarujemy najpierw białą polewą. Natomiast ciemną przekładamy do foliowej torebki i obcinamy jeden róg, i wyciskamy polewę formując fantazyjne wzorki na warstwę białej czekolady.

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne

Popularne

zdrowe przepisy bez mięsa

Znaleziony temat: zdrowe przepisy bez mięsa Zdrowe przepisy bez mięsa – poradnik kulinarne dla miłośników roślinnych dań Jeśli jesteś osobą, która chce zadbać o swoje

cytaty kulinarne

Znaleziony temat: cytaty kulinarne „Kulinarne inspiracje: Przepisy na wyjątkowe dania na każdą okazję” Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak przygotować niebanalne danie, które zachwyci twoich gości?

jakie ciasto na wielkanoc

Znaleziony temat: jakie ciasto na wielkanoc Jakie ciasto na Wielkanoc? Oto kilka przepisów kulinarne na wyjątkowe dania! Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy spotykamy się z

zdanie muzyczne krzyżówka

Znaleziony przepis: zdanie muzyczne krzyżówka Poradnik: Jak stworzyć unikalne danie muzyczne? Marzysz o tym, aby zaskoczyć swoich gości nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również niezapomnianym

sałatka gdzie oglądać

Znaleziony temat: sałatka gdzie oglądać Jak znaleźć unikalne przepisy na sałatki? Sałatki są doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Mogą być lekkie i orzeźwiające, ale także

zupa z kurczaka po turecku

Znaleziony temat: zupa z kurczaka po turecku Jak przygotować wyjątkową zupę z kurczaka po turecku? Zupa z kurczaka po turecku to danie, które zachwyca swoim

mięso angielski

Znaleziony temat: mięso angielski Przepisy na angielskie dania mięsne Mięso jest jednym z najważniejszych składników w kuchni angielskiej. Wielu z nas kojarzy ją głównie z

obiad 100 kcal

Znaleziony temat: obiad 100 kcal Jak przygotować smaczny i zdrowy obiad o wartości 100 kcal? Obiad to jedno z najważniejszych posiłków dnia, dlatego warto zadbać

Domowe chipsy z jarmużu – chrupiąca i zdrowa przekąska

Domowe chipsy z jarmużu to idealna przekąska dla miłośników chrupiących smaków. Przygotowane z młodych liści jarmużu, delikatnie skropione oliwą i przyprawione ulubionymi ziołami, oferują nie tylko przyjemność, ale i zdrowie w każdej chrupiącej porcji.

2030 mięso

Znaleziony temat: 2030 mięso Przepisy na mięso – kulinarne inspiracje na dania obiadowe, kolacje i śniadania Mięso jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni. Może

tymbaliki drobiowe

Znaleziony temat: tymbaliki drobiowe Przepisy na tymbaliki drobiowe – idealne danie na obiad, kolację lub śniadanie Tymbaliki drobiowe to pyszne i sycące danie, które może

ciepłe danie na urodziny

Znaleziony przepis: ciepłe danie na urodziny Przepisy na ciepłe dania na urodziny Urodziny to wyjątkowy czas, który często celebrujemy w gronie bliskich nam osób. Jednym

ciastolina foremki

Znaleziony temat: ciastolina foremki Przewodnik po tworzeniu unikalnych kształtów z ciastoliny Ciastolina to jedna z ulubionych zabawek dziecięcych, która pozwala na kreatywne i rozwijające zajęcia.

kości

Znaleziony temat: kości Poradnik kulinarny: Odkryj smak kości w różnych daniach Kości są niezwykle wartościowym składnikiem, który może nadać potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Warto

tanisextelefon.pl

Strona: tanisextelefon.pl kategoria tematyczna: Erotyka Tanisextelefon.pl to unikalna strona internetowa, która zapewnia Ci niezapomniane doznania erotyczne. Nasza platforma to idealne miejsce dla wszystkich, którzy pragną

dlaczego mięso z szynkowara jest twarde

Znaleziony temat: dlaczego mięso z szynkowara jest twarde Jak przygotować mięso z szynkowara, które będzie miękkie i soczyste? Mięso z szynkowara jest popularnym składnikiem wielu

zajęcia kulinarne cele

Znaleziony przepis: zajęcia kulinarne cele Poradnik kulinarne: Odkryj tajniki sztuki gotowania Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni i chciałbyś nauczyć się przygotowywać wyjątkowe dania, to ten artykuł

dlaczego zupa pomidorowa jest kwaśna

Znaleziony temat: dlaczego zupa pomidorowa jest kwaśna Jak przygotować pyszną i aromatyczną zupę pomidorową Zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Jej

0
Would love your thoughts, please comment.x