Dekorowanie wypieków

Dekorowanie wypieków

Warto przeczytać

Dekorowanie wypieków sprawia nam zazwyczaj tyle samo szczęścia co ich pieczenie. Już podczas wykonywania tej czynności możemy się bardziej wyluzować i pokazać więcej niezależności w działaniu. Warto wiedzieć, że ciasteczka oprószone cukrem pudrem albo posmarowane polewą czekoladową nie tylko fajnie wyglądają, ale też lepiej smakują.

Dekorowanie wypieków

 

Drobne wypieki możemy także przekładać różnymi nadzieniami. Można powiedzieć, że największe zastosowanie w dekorowaniu wszelkich wypieków mają: lukier oraz polewa czekoladowa. Opowiedzmy trochę o tych składnikach:

a). lukier – należy wiedzieć, że aby go przygotować porcje przesianego cukru pudru mieszamy z taką ilością płynu, która da nam konsystencję gęstej polewy. Cukier puder możemy mieszać nie tylko z wodą, ale też z herbatą, likierem, winem albo sokiem owocowym. Warto wiedzieć, że płyny posiadające barwę, na przykład czerwone wino, nadają lukrowi nie tylko aromat, ale także zabarwiają go na delikatny pastelowy odcień. Intensywniejszy kolor uzyskamy wtedy, kiedy dodamy do lukru farbkę spożywczą.

Po rozprowadzeniu na ciasteczkach polewy możemy udekorować je płatkami lub kropelkami z czekolady, ziarenkami kawy (z czekolady), cukrowymi kwiatkami i perełkami, posypką czekoladową lub bezowymi gwiazdkami. Kontrast kolorystyczny między ciemnymi ciasteczkami a jasnym lukrem (i na odwrót) sprawia, że świetnie się one prezentują. Kiedy lukier zastygnie, można przełożyć ciasteczka do szczelnie zamykanej puszki i w ten sposób je przechowywać. Wyjątkowo efektowne są dekoracje przygotowane z polewy dwukolorowej. Jak ją przygotować? Do gęstego lukru wystarczy dodać trochę konfitury lub galaretki i całość dokładnie należy wymieszać. Następnie zafarbowany lukier przekładamy do foliowej torebki i obcinamy mały róg. Ciasteczka najpierw smarujemy białym lukrem, a pośrodku wyciskamy natychmiast po dwa paseczki kolorowego lukru i oba kolory mieszamy ze sobą wykałaczką.

b). polewa czekoladowa – białą i ciemną czekoladę powinniśmy osobno stopić w gorącej kąpieli na małym płomieniu. Należy wiedzieć, że ciasteczka smarujemy najpierw białą polewą. Natomiast ciemną przekładamy do foliowej torebki i obcinamy jeden róg, i wyciskamy polewę formując fantazyjne wzorki na warstwę białej czekolady.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o