Czekoladowy fondant z płynnym środkiem to deser, który łączy w sobie dwie doskonałe tekstury – miękką, delikatną skorupkę oraz kremowy, płynny środek. Klucz do osiągnięcia tej idealnej konsystencji tkwi w precyzyjnym doborze składników i odpowiednim czasie pieczenia. Najpierw,zachęcamy do przygotowania wszystkich potrzebnych składników:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Rozpocznijcie od rozpuszczenia czekolady oraz masła w kąpieli wodnej,zapewniając,by mieszanka była całkowicie gładka. Następnie, odstawcie do przestygnięcia. W osobnej misce wymieszajcie jajka, żółtka i cukier, aż do uzyskania puszystej, jasnej masy. Stopniowo dodawajcie rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszając. W kolejnym kroku przesiejcie mąkę z solą i powoli dodawajcie do mieszanki, dbając o to, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przygotowane kokilki wysmarujcie masłem oraz obsypcie kakao,po czym wlejcie czekoladową masę do ¾ wysokości kokilek. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 10-12 minut, aż brzegi będą sztywne, ale środek wciąż płynny.

Czas przygotowania Czas pieczenia Ilość porcji
20 min 12 min 4 szt.