W celu przygotowania delikatnego, wilgotnego ciasta czekoladowego bez użycia mąki, potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników. Oto co będzie nam potrzebne:

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie, dla podkreślenia smaku czekolady)

Rozpocznij od roztopienia czekolady i masła w kąpieli wodnej, regularnie mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Pozwól mieszance lekko ostygnąć. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem pudrem i solą, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz kawę rozpuszczalną, jeśli używasz, a następnie delikatnie wymieszaj z masą czekoladową.Całość przelej do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i wygładź wierzch. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut, aż wierzch będzie lekko sprężysty w dotyku. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia przed wyjęciem z formy. W ten sposób uzyskamy niebiański deser, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne ciasta czekoladowe.

Składnik Idealna ilość
Czekolada 200 g
Masło 150 g
Jajka 5 sztuk
Cukier puder 200 g
Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka