Witając się z kulinarną magią, warto czasem uchylić rąbka tajemnicy, by poznać sekrety idealnie zbalansowanego ciasta cytrynowego pokrytego delikatnym lukrem. Ten przepis zapewni ci podniebienia pełne rześkości i zadowolenia. Aby przygotować ten deser, będziesz potrzebować świeżych składników i odrobiny cierpliwości. Poniżej przedstawiamy przepływ, który krok po kroku doprowadzi Cię do kulinarnego spełnienia.

Składniki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki masła, roztopionego
3 jajka
1/2 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Skórka starta z 2 cytryn
1 szklanka cukru pudru (na lukier)
2-3 łyżki soku z cytryny (na lukier)

Krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem i obsypując mąką.
  • W dużej misce ubij cukier z roztopionym masłem, aż masa będzie puszysta.
  • Dodaj po jednym jajku, dokładnie miksując każde przed dodaniem kolejnego.
  • W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie stopniowo dodawaj do masy maślano-cukrowej.
  • Wlej sok z cytryny i dodaj startą skórkę, delikatnie mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 40-45 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe.
  • Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia na kratce.
  • Dla przygotowania lukru, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej, lekko lejącej konsystencji.
  • Polej ostygnięte ciasto przygotowanym lukrem i pozostaw do zestalenia się przed podaniem.