Ciasto cytrusowe z polewą pomarańczową ⁤to prawdziwa‌ uczta dla podniebienia. Kluczową kwestią ⁣jest zachowanie proporcji ⁢składników, aby uzyskać idealnie wilgotne i aromatyczne ciasto. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ⁢ cukru
  • 1/2⁤ szklanki masła, miękkiego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki soku ⁤z cytryny
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 ‌łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ⁣soli

aby przygotować ciasto, najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj formę do pieczenia masłem. W⁤ dużej misce ubij masło z cukrem, aż masa stanie się lekka i ​puszysta. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. ​W osobnej misce połącz mąkę,proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, na przemian z sokiem ​z cytryny. Na koniec‌ wmieszaj skórkę z cytryny.

Składnik Ilość Zamiennik
Mąka pszenna 2 szklanki Mąka orkiszowa
Cukier 1 szklanka Cukier trzcinowy
Sok z ⁣cytryny 1/2 szklanki sok z limonki

Gotowe ciasto przelej do formy i piecz w⁢ piekarniku przez około 40-45 minut,‌ lub do momentu, aż wykałaczka wsunięta w ciasto wyjdzie czysta. Po upieczeniu pozostaw do ⁣ostygnięcia na kratce. ‍ Dla dodatkowego aromatu,polej ciasto lukrem z soku pomarańczowego i cukru ‌pudru. Połączenie lemoniady cytrusowej z delikatnie kwaśnym lukrem tworzy niesamowitą⁤ mieszankę ⁢smaków, której nikt⁣ nie oprze się! Smacznego!