Kuchnia Meksykańska jest bardzo kolorowa, sycąca i zdrowa, ze względu na dużą ilość warzyw przemycanej w jej przepisach. Zarówno mięsożercy jak i osoby od niego stroniące, znajdą dla siebie odpowiednie opcje. Dzisiaj proponuje Wam opcję mięsną, na dwa sposoby. Danie syci, rozgrzewa i na pewno poprawia humor po ciężkim dniu!
Chili con carne czyli sposób na chandrę
Potrzebne Wam będzie (na porcję dla 6 osób):
- 1 kg mięsa wołowego zmielonego (może być łopatka wołowa lub ligawa),
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 puszka fioletowej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- 1 duże opakowanie passaty pomidorowej (1litr),
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 4 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 pęczki pietruszki pokrojonej drobno,
- 3/4 szklanki zimnej wody,
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 papryczki peperoncino,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 1 opakowanie chipsów tortilla.
CHILI CON CARNE- WERSJA KLASYCZNA:
Przygotowanie:
- na maśle musicie podsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka, podsmażoną przekładacie do większego garnka,
- puszkę pomidorów wraz z passatą i przecierem pomidorowym prażycie na patelni z dodatkiem cukru trzcinowego, doprawiacie solą i pieprzem, przekładacie do garnka z cebulką,
- mięso wołowe mielicie w maszynce, podsmażacie na 4 łyżkach oliwy z oliwek, około 10 min,dodajecie do cebulki,
- do mięsa i cebulki oraz pasty pomidorowej dodajecie starty czosnek, fasolę białą i fioletową, kukurydzę, wszystko razem gotujecie na małym ogniu,
- pietruszkę i przyprawy dodajecie na koniec, wszystko razem mieszacie i podajecie z chipsami tortilla.
CHILI CON CARNE WERSJA ZMODYFIKOWANA:
Przygotowanie:
- na maśle podsmażacie cebulkę pokrojoną w piórka, przekładacie do garnka,
- na patelni po cebuli prażycie puszkę pomidorów, passatę oraz przecier pomidorowy z dodatkiem cukru trzcinowego, soli i pieprzu, przekładacie do cebuli,
- do garnka z cebulą i pastą pomidorową dodajecie puszkę fasoli białej i fioletowej oraz kukurydzy, gotujecie na małym ogniu około 45 min,
- 1 pęczek pietruszki kroicie drobno i wraz z przyprawami, dodajecie do garnka (zioła prowansalskie, tymianek, pół łyżki słodkiej papryki, pół łyżki wędzonej papryki, 2 papryczki peperoncino, sól i pieprz),
- wszystko razem mieszacie i gotujecie około 3 min,
- mięso wołowe mielicie i przekładacie do miski, dodajecie starte ząbki czosnku, 1 łyżkę cukru trzcinowego, 0,5 łyżki słodkiej i wędzonej papryki, sól i pieprz do smaku,
- mięso wyrabiacie i dolewacie co jakiś czas zimną wodę (mięso będzie soczyste dzięki temu),
- 2 pęczki pietruszki kroicie drobno i dodajecie do mięsa,
- z mięsa formujecie kulki, obtaczacie je w mące i smażycie na oliwie z oliwek po każdej stronie do zarumienienia, odsączacie na papierowym ręczniku,
- na talerz wykładacie warzywną masę, na sam szczyt kulkę mięsną i podajecie z chipsami tortilla.
Dobre rady:
- gdy wolicie inny kawałek wołowiny, użyjcie go,
- pamiętajcie, aby woda do mięsa była zimna, mięso wyróbcie bardzo dokładnie, a będziecie cieszyć się bardzo soczystym mięsem,
- gdy nie lubicie chipsów tortilla, dodatkiem do dania może być bagietka pieczona z serem z dodatkiem ziół prowansalskich,
- wybierajcie chipsy smażone na oleju rzepakowym lub słonecznikowym, unikajmy tego palmowego.
0
0
votes
Daj ocenę
Najnowsze komentarze