Kuchnia gruzińska jest pożywna i bardzo smaczna. Bardzo cieszę się się, że coraz częściej otwierane są lokale z kuchnią z tego regionu. Chciałabym przedstawić Wam przepis na chaczapuri adżarskie wedle moich upodobań i dostępne składnikowo dla wszystkich. Niewiarygodnie serowy, jajeczno maślany sos rozpływa się w ustach. Można maczać w nim kawałki drożdżowego ciasta i rozkoszować się smakiem przez długie minuty. Oryginalny przepis wykorzystuje ser z Imeretii. Ja wykorzystałam ser feta, ricottę oraz cheddar.
Chaczapuri adżarskie lekko zmodyfikowane

Potrzebne Wam będzie ( 4 sztuki):
CIASTO:
- 5 dkg drożdży świeżych ( połowa opakowania),
- 2 łyżki cukru,
- 200 ml ciepłej wody,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- łyżeczka soli.
FARSZ:
- opakowanie serka ricotta, 200 gram,
- opakowanie sera feta, 100 gram,
- opakowanie sera cheddar, 150 gram,
- 4 całe jajka i jedno żółtko,
- 1/3 kostki masła.
Przygotowanie:
- drożdże musicie wymieszać z ciepłą wodą( nie gorącą!) oraz cukrem, odstawiać musicie całość na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
- w misce mieszacie mąkę z solą, dodajecie wyrośnięte drożdże,
- wszystko razem łączycie, odstawiacie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę,
- w misce należy wymieszać dokładnie sery z jednym żółtkiem,
- piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 st.,
- ciasto drożdżowe dzielicie na 4 części,
- placki formujecie w kształt przypominający wrzeciono, zostawiając w środku miejsce na farsz,
- nakładacie farsz serowy do środka, pieczecie wszystko do momentu, aż ciasto się zarumieni,
- wyjmujecie chaczapuri z pieca, wbijacie do każdego placka po jednym jajku na wierzch i zapiekacie przez 3 min.

Dobre rady:
- do farszu możecie dodać ulubione rodzaje serów, tylko wyobraźnia Was ogranicza,
- bezpośrednio po wyjęciu chaczapuri z pieca, możecie dodać do nich kawałeczki masła, wydobędzie to z nich głębię smaku i poczujecie się jak w Gruzji, gdyż tam tak to się odbywa.
Przez ile czasu piec chaczapuri ? i czy ciasta starczy na 4 sztuki ?
Porcja jest na dwie sztuki, jeśli cztery, to byłyby bardzo małe. Piec do zarumienienia się ciasta. Powodzenia!