Chaczapuri adżarskie lekko zmodyfikowane

Chaczapuri adżarskie lekko zmodyfikowane

Danie główne Gastronomia

Kuchnia gruzińska jest pożywna i bardzo smaczna. Bardzo cieszę się się, że coraz częściej otwierane są lokale z kuchnią z tego regionu. Chciałabym przedstawić Wam przepis na chaczapuri adżarskie wedle moich upodobań i dostępne składnikowo dla wszystkich. Niewiarygodnie serowy, jajeczno maślany sos rozpływa się w ustach. Można maczać w nim kawałki drożdżowego ciasta i rozkoszować się smakiem przez długie minuty. Oryginalny przepis wykorzystuje ser z Imeretii. Ja wykorzystałam ser feta, ricottę oraz cheddar.

Chaczapuri adżarskie lekko zmodyfikowane

 

Chaczapuri adżarskie lekko zmodyfikowane
Chaczapuri adżarskie lekko zmodyfikowane

Potrzebne Wam będzie ( 4 sztuki):

CIASTO:

  • 5 dkg drożdży świeżych ( połowa opakowania),
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • łyżeczka soli.

FARSZ:

  • opakowanie serka ricotta, 200 gram,
  • opakowanie sera feta, 100 gram,
  • opakowanie sera cheddar, 150 gram,
  • 4 całe jajka i jedno żółtko,
  • 1/3 kostki masła.

Przygotowanie:

  • drożdże musicie wymieszać z ciepłą wodą( nie gorącą!) oraz cukrem, odstawiać musicie całość na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
  • w misce mieszacie mąkę z solą, dodajecie wyrośnięte drożdże,
  • wszystko razem łączycie, odstawiacie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę,
  • w misce należy wymieszać dokładnie sery z jednym żółtkiem,
  • piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 st.,
  • ciasto drożdżowe dzielicie na 4 części,
  • placki formujecie w kształt przypominający wrzeciono, zostawiając w środku miejsce na farsz,
  • nakładacie farsz serowy do środka, pieczecie wszystko do momentu, aż ciasto się zarumieni,
  • wyjmujecie chaczapuri z pieca, wbijacie do każdego placka po jednym jajku na wierzch i zapiekacie przez 3 min.
Chaczapuri adżarskie lekko zmodyfikowane
Chaczapuri adżarskie lekko zmodyfikowane

Dobre rady:

  • do farszu możecie dodać ulubione rodzaje serów, tylko wyobraźnia Was ogranicza,
  • bezpośrednio po wyjęciu chaczapuri z pieca, możecie dodać do nich kawałeczki masła, wydobędzie to z nich głębię smaku i poczujecie się jak w Gruzji, gdyż tam tak to się odbywa.
Daj ocenę (5 / 1)

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
KalinaPaula Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Paula
Gość
Paula
Daj ocenę :
     

Przez ile czasu piec chaczapuri ? i czy ciasta starczy na 4 sztuki ?

Kalina
Gość
Kalina

Porcja jest na dwie sztuki, jeśli cztery, to byłyby bardzo małe. Piec do zarumienienia się ciasta. Powodzenia!