Butter chicken czyli kurczak maślany

Kuchnia indyjska to smaki, aromaty, przyprawy, doskonałe kombinacje i połączenia. Smaki słodkie, mieszają się w niej z mocnymi korzennymi przyprawami. Pozostawia po sobie wspomnienie na długo. Jest w niej to co kocham, czyi kardamon, imbir, cynamon, curry. Nie da się przejść obok tych smaków obojętnie. Butter chicken to jedno z moich ulubionych dań. Główną rolę odgrywają tu przyprawy, to dzięki nim danie jest wyraziste. Przedstawię wam swoją wersję tego kultowego dania.

Butter chicken czyli kurczak maślany

 

 

Potrzebne Wam będzie:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 puszka passaty pomidorowej,
  • 1 duży pęczek kolendry świeżej,
  • sok z jednej cytryny,
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • korzeń imbiru- 5 cm,
  • 1 paczka ryżu do paelli,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz 1 łyżeczka,
  • 1 łyżka przyprawy garam masala,
  • 1 łyżka przyprawy Harrisa,
  • 2 papryczki peperoncini,
  • 1 łyżyczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 kostki masła,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.

Przygotowanie:

Butter chicken czyli kurczak maślany

  • do miski wrzucacie pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, dodajecie sok z cytryny, sól, papryczki peperoncini, wszystko mieszacie, odstawiacie na 10 min do lodówki,
  • po wyjęciu z lodówki, do całości dodajecie jogurt naturalny, przyprawę garam masal oraz harrisę, wstawiacie do lodówki na 30 min,
  • cebulę kroicie w piórka, na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażycie na złoty kolor,
  • dodajecie do niej starty korzeń imbiru oraz starte ząbki czosnku, cynamon oraz kardamon, smażycie całość 1 min,
  • do całości wrzucacie mięso z jogurtem naturalnym i przyprawami,
  • dodajecie passatę pomidorową, liść laurowy, ziele angielskie oraz masło i pieprz,
  • wszystko dusicie pod przykryciem około 30 min
  • kolendrę kroicie drobno, połowę dodajecie do sosu,
  • ryż gotujecie w 1,5 szklanki wody z dodatkiem soli,
  • podajcie sos z ryżem, oprószonym pozostałą częścią kolendry.

Dobre rady:

  • gdy nie lubicie kolendry, możecie dodać pietruszkę, lub całkowicie zrezygnować z zielonych dodatków,
  • do butter chicken pasuje ryż jak i placuszki naan, pita lub tortilla,
  • to Wy decydujecie o stopniu ostrości, dodając tyle peperoncini, ile lubicie.
0 0 votes
Daj ocenę

Podobne

Popularne

2
0
Would love your thoughts, please comment.x