Kuchnia indyjska to smaki, aromaty, przyprawy, doskonałe kombinacje i połączenia. Smaki słodkie, mieszają się w niej z mocnymi korzennymi przyprawami. Pozostawia po sobie wspomnienie na długo. Jest w niej to co kocham, czyi kardamon, imbir, cynamon, curry. Nie da się przejść obok tych smaków obojętnie. Butter chicken to jedno z moich ulubionych dań. Główną rolę odgrywają tu przyprawy, to dzięki nim danie jest wyraziste. Przedstawię wam swoją wersję tego kultowego dania.
Butter chicken czyli kurczak maślany
Potrzebne Wam będzie:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 puszka passaty pomidorowej,
- 1 duży pęczek kolendry świeżej,
- sok z jednej cytryny,
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 2 cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- korzeń imbiru- 5 cm,
- 1 paczka ryżu do paelli,
- sól 1 łyżeczka,
- pieprz 1 łyżeczka,
- 1 łyżka przyprawy garam masala,
- 1 łyżka przyprawy Harrisa,
- 2 papryczki peperoncini,
- 1 łyżyczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 kostki masła,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy.
Przygotowanie:
Butter chicken czyli kurczak maślany
- do miski wrzucacie pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, dodajecie sok z cytryny, sól, papryczki peperoncini, wszystko mieszacie, odstawiacie na 10 min do lodówki,
- po wyjęciu z lodówki, do całości dodajecie jogurt naturalny, przyprawę garam masal oraz harrisę, wstawiacie do lodówki na 30 min,
- cebulę kroicie w piórka, na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażycie na złoty kolor,
- dodajecie do niej starty korzeń imbiru oraz starte ząbki czosnku, cynamon oraz kardamon, smażycie całość 1 min,
- do całości wrzucacie mięso z jogurtem naturalnym i przyprawami,
- dodajecie passatę pomidorową, liść laurowy, ziele angielskie oraz masło i pieprz,
- wszystko dusicie pod przykryciem około 30 min
- kolendrę kroicie drobno, połowę dodajecie do sosu,
- ryż gotujecie w 1,5 szklanki wody z dodatkiem soli,
- podajcie sos z ryżem, oprószonym pozostałą częścią kolendry.
Dobre rady:
- gdy nie lubicie kolendry, możecie dodać pietruszkę, lub całkowicie zrezygnować z zielonych dodatków,
- do butter chicken pasuje ryż jak i placuszki naan, pita lub tortilla,
- to Wy decydujecie o stopniu ostrości, dodając tyle peperoncini, ile lubicie.
0
0
votes
Daj ocenę
Najnowsze komentarze