Na wołowinę po koreańsku, czyli klasyczne bulgogi, pierwszy raz natknęłam się na zlocie food trucków. Byłam ciekawa smaku, gdyż nigdy czegoś podobnego nie jadłam. W papierowym pudełku podano mi najlepszą potrawę, jaką miałam przyjemność jeść w ostatnim czasie. Soczyste plastry cienko pokrojonej i grillowanej wołowiny o smaku sosu sojowego i oleju sezamowego zanurzone były w sałacie i ryżu. Ryż przepyszny,miękki, słodkawy, a zarazem nie brejowaty. Istna eksplozja smaków. Postanowiłam powtórzyć w zaciszu domowym ten smak, ku radości bliskich. Zapraszam, może mój przepis na bulgogi zaczaruje Was, tak jak mnie ten z food trucka.

Bulgogi- wołowina po koreańsku

 

 

Potrzebne Wam będzie (na cztery solidne porcje):

  • 1,5 kg ulubionego kawałka wołowiny (ja wybrałam kark wołowy),
  • 2 opakowania mixu sałat,
  • pół szklanki prażonego sezamu,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 4 łyżki oleju sezamowego do smażenia.

MARYNATA DO WOŁOWINY:

  • 1 duży por,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 200 ml wody,
  • 10 łyżek sosu sojowego,
  • 10 łyżek oleju sezamowego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego,

 

 

 

RYŻ JAŚMINOWY:

  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego,
  • 8 łyżek słodkiego sosu chilli,
  • liść laurowy,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 marchew, pietruszka i kawałek selera,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  • wołowinę kroicie na cienkie plasterki, długie na 6 cm, szerokie na 3 cm,
  • przygotować musicie specjalną marynatę do mięsa: do miski wlewacie wodę, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, miód, pieprz, czosnek starty na drobno, cebulkę dymkę pokrojoną drobno oraz por pokrojony w cienkie talarki,
  • wołowinę przekładacie do miski z marynata i wkładacie do lodówki na 16 godzin do lodówki, wołowina skruszeje pod jej wpływem i będzie wyjątkowo soczysta i smaczna,
  • po wyjęciu z lodówki smażycie na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni lub grillujecie na grillu, krótko, aż się zarumieni,
  • warzywa gotujecie w garnku wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, odcedzacie wywar i wrzucacie do niego ryż, gotujecie do miękkości ryżu, solicie,
  • ryż ma być wilgotny, miękki, ale nie papkowaty, dodajecie słodki sos chilli,
  • sezam prażycie na suchej patelni na złoty kolor,
  • do miski nakładacie garść mixu sałat, posypujecie dymką, sezamem, wykładacie ryż oraz mięso, polewacie wszystko sosem sojowym i olejem sezamowym do smaku.

Dobre rady:

  • aby mięso lepiej się kroiło, można przed krojeniem włożyć je do zamrażarki na około 30 minut,
  • wybierzcie mięso takie jakie lubicie najbardziej, nie bójmy się tłuszczyku bo on nadaje smak,
  • im mięso dłużej w marynacie, tym lepiej.
0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne

Popularne

salatka jakie dodatki

Znaleziony przepis: salatka jakie dodatki Jak stworzyć wyjątkową sałatkę – poradnik dla miłośników kulinariów Sałatka jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Można ją podać

przepisy obiadowe

Znaleziony temat: przepisy obiadowe Przepisy obiadowe – jak przygotować smaczne danie na każdą okazję Planowanie posiłków może być czasochłonne i trudne, zwłaszcza gdy chodzi o

rybny

Znaleziony temat: rybny Przepisy kulinarne na smakowite dania rybne Ryby są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze. Jeśli szukasz

śniadanie olsztyn

Znaleziony przepis: śniadanie olsztyn Śniadanie w Olsztynie – przepisy na unikalne dania kulinarne Olsztyn, stolica Warmii i Mazur, słynie nie tylko z pięknych krajobrazów, ale

czemu ciasto na pizze jest twarde

Znaleziony temat: czemu ciasto na pizze jest twarde Jak zrobić idealne ciasto na pizzę, które będzie miękkie i puszyste? Ciasto na pizzę jest podstawą tego

kolacja do 150 kcal

Znaleziony temat: kolacja do 150 kcal „Kolacja do 150 kcal – zdrowe i smaczne przepisy” Kolacja jest jednym z najważniejszych posiłków dnia, dlatego warto zadbać

wędzić

Znaleziony przepis: wędzić Jak wędzić mięso – przepisy i porady kulinarne Wędzenie mięsa to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która nadaje potrawom wyjątkowy smak

najlepiej spożyć przed mięso

Znaleziony temat: najlepiej spożyć przed mięso Najlepsze przepisy na mięsne dania – poradnik kulinarne Mięso jest jednym z najpopularniejszych składników naszych posiłków. Może być podawane

szybkie ciasteczka

Znaleziony temat: szybkie ciasteczka Szybkie ciasteczka – przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania słodkości Ciasteczka to jedne z najpopularniejszych słodkości na świecie. Są idealne

tradycyjne danie węgierskie krzyżówka

Znaleziony temat: tradycyjne danie węgierskie krzyżówka Przepis na tradycyjne danie węgierskie – krzyżówka Węgierska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów. Jednym z najbardziej znanych

verona żory danie dnia

Znaleziony przepis: verona żory danie dnia Przepis na unikalne danie dnia – Verona żory Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe danie dnia, które zachwyci Twoje podniebienie,

warzywa i owoce

Znaleziony temat: warzywa i owoce Poradnik kulinarnej harmonii: Jak tworzyć unikalne dania z warzyw i owoców Warzywa i owoce są nieodłącznym elementem zdrowej i zrównoważonej

zupa krem z marchwi

Znaleziony temat: zupa krem z marchwi Jak przygotować pyszny krem z marchwi? Przeczytaj nasz poradnik kulinarne i dowiedz się, jak zrobić to danie idealne na

zupa ukraińska

Znaleziony temat: zupa ukraińska Przepis na wyjątkową ukraińską zupę Ukraińska kuchnia jest znana z bogactwa smaków i aromatów. Jednym z najpopularniejszych dań, które warto spróbować,

warka danie dnia

Znaleziony temat: warka danie dnia Przepisy na dania dnia – inspiracje kulinarne dla miłośników mięsa Jeśli jesteś miłośnikiem dobrego jedzenia, a zwłaszcza mięsa, ten artykuł

danie bez miesa na piatek

Znaleziony temat: danie bez miesa na piatek „5 pomysłów na pyszne dania bez mięsa na piątkowy obiad” Piątki to dla wielu osób dzień, w którym

0
Would love your thoughts, please comment.x