Bruschetta z awokado i jajkiem w koszulce to nie tylko elegancka przystawka, ale również pełna smaków uczta dla podniebienia. Kluczem do perfekcyjnego dania jest spektakularne ugotowanie jajka oraz umiejętne połączenie składników, które podkreślą smak klasycznego włoskiego chleba. Podstawą jest odpowiednie przygotowanie awokado, które powinno być dojrzałe i kremowe, by stanowiło idealną bazę dla smaku jajka. Do tego dodatki takie jak krojona świeża kolendra i delikatny sok z limonki nadają tej wersji bruschetty świeżości oraz wyrazistości.

Składniki:

  • 4 kromki chleba ciabatta
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 limonka
  • Garść świeżej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu winnego. Gdy będzie lekko wrzeć, delikatnie wbij jajka do środka, tworząc ruch wirowy w wodzie. Gotuj przez około 3-4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  2. W międzyczasie opiecz kromki chleba ciabatta na złocisty kolor.
  3. Uprażony chleb posmaruj miąższem z awokado. Aby awokado było jeszcze bardziej smakowite, skrop je sokiem z limonki i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Na wierzch połóż jajko w koszulce. Całość posyp posiekaną kolendrą.